USPUTNA STANICA

Put pun neizvjesnosti: Azilanti u Crnoj Gori maštaju o Zapadu

U Azilantskom centru u Spužu i alternativnim privatnim smještajima trenutno boravi 117 azilanata
224 pregleda 1 komentar(a)
Azilanti Spuž, Foto: Screenshot (Youtube)
Azilanti Spuž, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 31.01.2019. 00:39h

Od početka godine u Crnoj Gori je registrovano skoro osamsto azilanata što je za oko pedeset manje u odnosu na cijelu prošlu godinu. Među njima su i dva prijatelja iz grada Kobane na sjeveru Sirije, koje su novinari TV Vijesti zatekli u Centru za azilante u Spužu.

Svoju zemlju su napustili prije četiri godine u jeku sukoba kurdskih snaga sa pripadnicima Islamske države. Pred kameru su stali uz uslov da se njihov identitet ne otkriva.

„Bombe su padale na sve strane, bilo je nepodnošljivo. Tokom jednog od sukoba granata je pala nedaleko od moje kuće i ranjen sam u rame i nogu. Jednostavno to više nisam mogao da izdržim”, kaže jedan od njih.

Spas su najprije pronašli u Turskoj, a svoju budućnost vide u zapadnoj Evropi. O povratku u Siriju ne razmišljaju.

„Naredni korak je Bosna, zatim idem u Hrvatsku, Sloveniju, a konačna destinacija je Njemačka, tamo imam brata koji će mi pomoći“, kaže sirijski azilant i ističe da se u svoju zemlju nema čemu vratiti.

U Centru za azilante ekipa TV Vijesti srela je i Libijca, koji je u Crnoj Gori napunio 28 godina. Ni on nije želio da otkrije svoj identitet, ali objašnjava zbog čega je bio primoran da iz Bengazija krene na neizvjestan put u Evropu.

„Nakon rata u Libiji ništa ne radi, nakon Gadafijeve smrti u mojoj zemlji stanje je veoma loše. Sve je haotično sada. Skoro svakog dana možeš da čuješ o tome da je neko poginuo, slušamo o teroristima, čak ne možete ni da spavate slobodno iz straha da će neko pokucati i na vaša vrata“, ističe Libijac.

Kaže da mu je najteže palo da se odvoji od svojih roditelja, braće i sestara.

„Kada sam im rekao da želim da idem, bilo je teško ali su mi poželjeli sreću i dobar život. Oni ne žele da napuste Libiju, ali ja sam mlad, želim bolji život koji će mi omogućiti da pomognem i njima“, kaže on.

I njemu je cilj da se domogne razvijenih evropskih zemalja gdje, vjeruje, neće imati problema da stane na noge, jer je građevinski inženjer.

Iako su i u Ministarstvu unutrašnji poslova svjesni da je trend rasta broja azilanata konstantan, oni se, kako objašnjavaju, ne zadržavaju dugo u našoj zemlji. Trenutno ih u Crnoj Gori boravi 117.

„Crna Gora nije destinacija kojoj teže migranti oni idu dalje tako da u svakom slučaju lica koja traže međunarodnu zaštitu ne zadržavaju se u većini slučajeva dugo u Crnoj Gori ali priliv je konstantan tako da uvijek imamo dosta migranata koji su smješteni u centu ili alternativnom smještaju“, ističe Milanka Baković iz MUP-a.

A azilanti, iako ispunjeni nadom, ne usuđuju se da govore o planovima.

„Ne znam, sada se sve vrti oko mog puta trenutno, teško mi je da razmišljam o budućnosti“, kaže Libijac.