Treba li legalizovati prostituciju u Crnoj Gori?

"Obični seksualni odnos, vaginalni se kreće od 5 do 20 eura, u zavisnosti od toga koliko osoba ima klijenata, ista je cijena i za muškarce"
173 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 20:07h

Prostitutke u Crnoj Gori prepuštene su same sebi. Ne zna se čak ni koliko ih ima, a otprilike bi se moglo reći nekoliko stotina, prenosi Televizija Vijesti.

Na Međunarodni dan posvećen borbi protiv nasilja nad onima koji prodaju seks, treba reći da prostitutke trpe različite oblike nasilja, boje se to da prijave, a često nema ni prave reakcije nadležnih državnih organa.

“Godišnje smo u kontaktu sa oko 300 osoba koje prodaju seksualne usluge, da li za novac, drogu ili neku drugu dobrobit, naravno radimo samo sa uličnim nivoom prodaje seksualnih usluga”, kazala je Tijana Pavićević iz NVO Juventas.

Polovina prostitutki je iz Crne Gore, prednjače Romkinje, a polovina iz zemalja okruženja, Srbija, Bosna i Albanija.

Broj se povećava tokom ljeta i to na primorju. Prema zvaničnim podacima, u proteklih pet godina zabilježeno je 40 slučajeva nasilja nad onima koji prodaju seks.

Usluge od 5 do 20 eura

Kada je riječ o novcu, ne računajući visoku prostituciju, žene na ulici ne zarađuju mnogo. U prosjeku imaju pet mušterija sedmično.

"Obični seksualni odnos, vaginalni se kreće od 5 do 20 eura, u zavisnosti od toga koliko osoba ima klijenata, ista je cijena i za muškarce koji pružaju seksualne usluge muškarcima", kaže Pavićević.

Trećina pretrpjela fizičko nasilje

A od ispitanica Juventasa skoro trećina tvrdi da su pretrpjele fizičko nasilje od klijenta.

“Oni se rukovode stavom, platio sam i radiću šta hoću”, rekla je zamjenica Ombudsmana Marijana Laković.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, u Juventasu su pripremili materijal sa informacijama i savjetima.

"Ukoliko te nasilna mušterija uhvati ili zgrabi za vrat, ne pokušavaj da mu skineš ruke sa tvog vrata. Umjesto toga, udari ga jako u testise, to jest međunožje", navodi se u brošuri Juventasa

Legalizacija smanjuje nasilje?

Vječito je pitanje i treba li legalizovati najstariji zanat na svijetu?

“Legalizacija prostitucije, ukoliko bi dovela do smanjenja nasilja i diskriminacije koju trpe seksualne radnice i radnici, u svakom slučaju je onda treba legalizovati, ali za to treba obaviti istraživanja i adekvatnu procjenu stanja, šta još uvijek nije na adekvatan način i adekvatnim pristupom napravljeno”, smatra Laković.

Galerija

Bonus video: