Šavnik: Kolege kažu da sa Braletićem ranije nije bilo problema

Učenici sa kojima su razgovarali reporteri TV Vijesti kažu da je Braletić znao često da ih ošamari, počupa za uši, istjera sa časa, ali da su to bile sitne kazne
137 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 19:16h

Šavnička policija uhapsila je profesora matematike Obrazovnog centra u Šavniku Zorana Braletića (56) zbog sumnje da je juče teško povrijedio i zlostavljao 15-godišnju učenicu M.Š., kao i da je zlostavljao godinu mlađeg učenika N.D., javlja TV Vijesti.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Iz Uprave policije su saopštili da je profesor na početku časa prvo istjerao iz učionice učenika N.D., i tom prilikom ga je udarao nogama, rukama kao i drvenom letvicom u predjelu glave i leđa, a potom je i M.Š. rekao da napusti čas.

Iz policije je saopšteno da je Braletić navodno i trčao za učenicom koja se, dok je bježala od profesora, saplela i pala nakon čega je profesor sustigao i navodno udario kamenom po glavi.

Od udarca djevojčica je izgubila svijest.

Profesor je, tokom davanja izjave, potvrdio sve osim da je je udario djevojčicu kamenom. Braletić je priznao šta je uradio i u razgovoru sa direktorom Obrazovnog centra Brankom Lazarevićem, kojem je takođe kazao da nije udario djevojčicu kamenom.

Lazarević

"Nema govora o kamenu", navodi riječi Braletića direktor škole u Šavniku, prenosi TV Vijesti.

Lazarević kaže da sa Braletićem ranije nije bilo problema više nego sa ostalim profesorima u školi i da su dječiji nestašluci rješavani uvijek mirno i razgovorom.

U školi još ne mogu da vjeruju šta se desilo, a da li se desilo kako je navedeno, pokazaće istraga, kaže Lazarević.

Učenici sa kojima su razgovarali reporteri TV Vijesti kažu da je Braletić znao često da ih ošamari, počupa za uši, istjera sa časa, ali da su to bile sitne kazne.

Braletiću je nakon saslušanja tužilac odredio 48-časovni pritvor.

Ministarstvo najoštrije osuđuje svaki vid nasilja nad djecom

Ministarstvo prosvjete i sporta saopštile je da je upoznato sa slučajem koji se desio u JU Obrazovni centar Šavnik.

"Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa direktorom ustanove, od koga je, kao i od uprave, zatražilo da odmah preduzme sve zakonske mjere. Direktor ustanove nas je obavijestio da je prosvjetni radnik suspendovan i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uprava policije takođe je reagovala i lišila slobode tog nastavnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ministarstvo prosvjete i sporta najoštrije osuđuje svaki vid nasilja nad djecom.

"Insistira na primjeni zakona i naglašava da je obaveza svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama da štite i poštuju prava đece utvrđena zakonom i međunarodnim konvecijama", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: