Orav: Nema napretka u Crnoj Gori u oblasti slobode medija

Da je problem slobode medija evidentan, pokazao je i Izvještaj Reportera bez granica, prema kom je Crna Gora na 103. poziciji, a od nje je u regionu gora samo Makedonija
67 pregleda 2 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Aivo Orav, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.05.2018. 18:00h

Dan slobode medija crnogorski novinari dočekuju u uslovima stagnacije na polju slobode izražavanja.

Iz Evropske unije (EU) ponavljaju da će pratiti šta nadležni na tom polju dok novinari ističu brojne prepreke koje treba preskočiti do boljih rezultata:od podizanja profesionalnih standarda do rješavanja napada na novinare i medije.

Evropska komisija pomoći ce profesionalizaciji kroz projekte, a jedan od njih bio je na konferenciji za medije naročito pod lupom.

U Crnoj Gori predstoji još mnogo posla u dostizanju evropskih standarda u oblasti slobode medija, zbog čega će Evropska unija pažljivo nastaviti da prati napore u ovoj oblasti kaže šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

"Nema napretka u Crnoj Gori u oblasti slobode medija. Nezavisnost Javnog emitera i praćenje preporuka Komisije što se tiče istraživanja napada na novinare su dva važna primjera onoga što leži ispred nas", istakao je Orav.

Da je problem slobode medija evidentan, pokazao je i Izvještaj Reportera bez granica, prema kom je Crna Gora na 103. poziciji, a od nje je u regionu gora samo Makedonija.

Iz Društva profesionalnih novinara ukazuju na ključne probleme koji su doveli do ovakvog stanja.

"Da i dalje ne postoji sloboda izražavanja, da nisu rješeni napadi na novinare, o tome se govori u Rezoluciji Evropskog parlamenta koji je iskazao veliku zabrinutost", kazala je Mila Radulović iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije povodom Predstavljanja novih projekata u okviru Programa profesionalizacije medija, mediji i nevladine organizacije će se, u okviru tih šest projekata, baviti stvaranjem novih kapaciteta za istraživačko novinarstvo, borbom protiv lažnih vijesti, izvještavanjem o EU temama, ali i etičkim standardima.

"Nažalost, iako proces evropskih integracija napreduje u mnogim drugim oblastrima, čini se da u ovoj oblasti imamo još jako puno izazova i da je dug put pred nama", rekla je Milka Tadić-Mijović, predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo.

Posebnu pažnju izazvao je projekat koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa Javnim servisom i UL-info veb portalom, u cilju unapređivanja istraživačkih kapaciteta RTCG-a . Novinari su postavili više pitanja o navodnom miješanju CGO-a u uređivačku politiku RTCG-a

"Nije bilo, niti će biti miješanja u uređivačku politiku RTCG-a. Znači, niti je CGO kontrolisao, niti će kontrolisati ijedan prilog, ijednu emisiju na TVCG", poručio je Vladan Mićunović, direktor TVCG.

Za ovaj projekat novac je dala EU, a Aivo Orav ovako odgovara na pitanje šta to CGO preporučuje za podizanje nivoa kvaliteta programskih sadržaja na javnom servisu.

Orav kaže da o tome odlučuje nezavisna komisija za evaluaciju

"Oni ne pregovaraju o tim predlozima i njih nije briga da li NVO smatra da je bliža opoziciji, bliža Vladi ili kome god. Tako da, samo najbolji predlozi će dobiti novac", kazao je Orav

EU, pored projekta CGO-a, finansijski podržava i projekte CIN-a, Instituta za medije Crne Gore, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, agencije MINA i nezavisnog dnevnika Vijesti.

Bonus video: