Upoznajte Mariju Lončar koja razbija tabue: Ona vozi autobus

Marija je bila neobična djevojčica iz komšiluka koja je djetinjstvo provodila pričajući sa majstorima i šoferima, a onda vremenom i sama naučila da vozi
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 19:54h

Ponekad nas točkovi života povedu na neobična putovanja. Tako je i za Mariju Lončar iz Nikšića u februaru počelo životno putovanje koje se tek zahuktava.

Ona sa svoje 23 godine obavlja tipično muški posao - vozi autobus i razbija tabue o rodnoj neravnopravnosti u Crnoj Gori.

Koliko je vožnji iza nje, čak ne može da se sjeti.

"Od kako sam položila svaki dan vozim", kaže.

Marija najčešće vozi u lokalu, u Župi Nikšićkoj.

Sve je počelo kad je imala desetak godina, u garaži Božidara Kovačevića, vlasnika Nikšić prevoza. Marija je bila neobična djevojčica iz komšiluka koja je, za razliku od svojih vršnjakinja, djetinjstvo provodila pričajući sa majstorima i šoferima, a onda vremenom i sama naučila da vozi.

"Nama je to bilo simpatično kada je ona sama iz znatiželje uzimala da pomjeri autobus, da parkira, preparkira...", prisjeća se vlasnik Nikšić prevoza dana kada je Marija bila djevojčica.

Reporter TV VIjesti provozao se sa Marijom kroz Župu kuda dnevno pređe često i oko 200 kilometara.

Za razliku od magistrale ka Podgorici, put kroz Župu je često uzak, sa nepreglednim krivinama. Rizik je uvijek prisutan, ali svjesna je, kaže, odgovornosti posla koji obavlja.

"Odgovornost je velika. Vozite 50 ljudi, a znate da ima svakakvih ljudi danas, svakakvih vozača", kaže Marija.

Može se reći da je Marija i dalje neiskusan vozač, ali sada je spremna, kaže, i na mnogo veće izazove.

Bonus video: