Lekciju o uštedi energije moraju naučiti i građani i oni koji traže da se štedi

"Crna Gora jes' malena, al' je časna i poštena", kaže jedan stariji gospodin. "A je li energetski efikasna", pita novinar. "Ne da nije efikasna, nego je ispod toga"
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 19:32h

Morate štedjeti, jer prijete restrikcije i možda poskupljenje struje. Zato svi treba da se uključimo.

"Uključi se. Tako čuvaš energiju, čuvaš i sebe i svoju budućnost", i tako nam vlada daje 10 praktičnih svjeta kako da uštedimo i to je dobro.

"Ne zagrijavaj protorije iznad 20 stepeni", jedan je od savjeta.

"Energetska efikasnost je enšto što se uvijek vraća", kaže Goran Tuponja iz GTZ.

A praktičan je i projekat Ministarstva ekonomije Montesol, za solarne sisteme koji griju vodu, ali projekat nije uspio.

"Privatno me ljudi zovu i raspituju se, ali nekako ne konkurišu. Treba vraćati kredit, iako se kamata pokriva", kaže Milorad Burzan iz Ministarstva ekonomije.

Mentalitet, loš marketing ili besparica, tek građani misle da znaju šta je štednja.

"Štedimo u svemu, grčimo se", kaže jedna gospođa. Mladić iz Podgorice dodaje kako za grijanje koriste šporet na drva.

"Crna Gora jes' malena, al' je časna i poštena", kaže jedan stariji gospodin. "A je li energetski efikasna", pita novinar TV Vijesti. "Ne da nije efikasna, nego je ispod toga", odgovara čovjek.

A kako da građani budu energetski efikasni kada to uglavnom nisu oni koji ih na to pozivaju.

Oni koji sada plasiraju kampanju nažalost do sada nisu baš bili štedljivi.

Staru zgradu Vlade da ne pominjemo. A dijela Vektre koji koriste brojna ministarstva, u smislu energetske efikasnosti, trebalo bi da se stidimo.

"Mi smo imali neke prezentacije gdje smo tu zgradu uzeli kao primjer loših rješenja", kazao je Burzan iz Ministarstva ekonomije.

Valjda je bolja situacija sa novom zgradom Vlade.

"Ne znam za novu zgradu Vlade, stvarno nisam upoznat. Koliko vidim ugrađena je toplotna pumpa, koja predstavlja da kažem vrh energetske efikasnosti", dodaje Burzan.

Goran Tuponja iz GTZ-a se nada da su zidovi te zgrade dobro izolovani, da je u njima dovoljno debeo sloj termičke izolacije i da su staklene površine, kojih je dosta, visokokvalitetni, u termoizolacionom smislu.

Sve buduće zgrade bi trebalo da budu izgrađene po najvišim standardima. Burzan najavljuje propise koji zagovaraju "modernu" praksu. Tuponja kaže da bi bilo lijepo kada bi državni organi svojim primjerom davali primjer drugima kako terba graditi energetski efikasno.

Do tada, u ovoj oblasti smo daleko od razvijenih zemalja. Zato Njemci u prosjeku godišnje potroše manje od 100 kilovat sati po metru kvadratnom, a mi čak duplo više.

I zato treba da naučimo ove savjete. I mi, i oni koji nam ih plasiraju.

Bonus video: