Otopljavanje odnosa sa Rusijom ili politička predstava za unutrašnju upotrebu?

I ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je bio posebno kritičan prema zvaničnoj Moskvi, prije nekoliko dana je izjavio da Crna Gora ne želi loše odnose ni sa kim
0 komentar(a)
Moskva, Foto: Screenshot (YouTube)
Moskva, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.05.2018. 17:47h

Prije 20 godina Milo Đukanović bio je predsjednik države koja je bila u zajednici sa Srbijom. Na spoljno politčkom planu najveći savrznik tadašnje SCG bila je Rusiju. Danas je Đukanović predsjednik nezavisne države, koja gotovo nikada u istoriji nije imala gore odnose sa Moskvom.

Ipak, malo prije i neposredno nakon predsjedničkih izbora, led je nauizgled počeo da se topi. Prvo je prilikom predaje akreditiva novopostavljenom crnogorskom ambasadoru u Moskvi, Vladimir Putin saopštio da bi odnose trebalo unapređivati na temelju obostranih interesa. Zatim je Putin, među prvima Đukanoviću čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima.

“Poštovani gospodine Đukanoviću, čestitam Vam izbor na dužnost Predsjednika. Smatramo da bi razvoj rusko-crnogorskih odnosa u duhu tradicionalnog prijateljstva bio u skladu sa interesima naroda obje zemlje”, navodi se u Putinovoj čestitki.

Tek nekoliko dana kansije, oglasio se i Đukanović, koji je za RIA Novosti izjavio da, u novom mandatu, želi bolje odnose sa Rusijom.

“Crnogorsko-ruske odnose određuje vjekovna tradicija prijateljstva, zato smo dužni da ih takvima i danas održimo i osavremenimo. I ja ću se kao predsjednik postarati da tako i bude. Što se Crne Gore i mene lično tiče, priča o normalizaciji naših odnosa je kucanje na otvorena vrata.”

Nakon optužbi da se Rusija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, da finansira opozicione anti-državne stranke, i da stoji iza navodnog pokušaja državnog udara prije dvije godine, drugaciji tonovi stižu i od drugih predstavnika DPS-a

“Nikad DPS nije optužila partiju Jedinstvenu Rusiju iza koje stoji Vladimir Putin da je pokušala da ubije premijera. Ne, zato su optuženi određeni ruski nacionalisti”, kazao je Miloš Nikolić u emisiji "Načisto" 19. aprila.

I ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je bio posebno kritičan prema zvaničnoj Moskvi, prije nekoliko dana je izjavio da Crna Gora ne želi loše odnose ni sa kim.

“Sa Rusijom treba poboljšati odnose i tako svi razmišljaju. Mi ne vidimo sebe kao uzrok pogoršanja odnosa sa Rusijom, pa se nadamo da će vremenom doći do uzajamnih napora.”

Opozicija smatra da Đukanoviću i njegovoj partiji ne bi bilo prvi put da mijenjaju spoljnopolitički kurs.

"Mi smatramo da ti odnosi sa Ruskom federacijom, i drugim ruskim strukturama u jednom dijelu DPS, nikada nijesu bili ni prekidani, tako da ne bi bilo iznenađenje, da Đukanović, kao mnogo puta do sada u svojoj karijeri, ponovo naprvai obrt i dođe na dijematerlano suprotnu poziciju od dosadašnje i da uđe u tu vrstu ponovnog bliskog parnterstva, kakvu je imao prije nekoliko godina”, kazao je Ivan Vujović iz SDP-a.

U Demokratskom frontu, smatraju da do normalizacije odnosa Rusije I Crne Gore, ne može doći, dok se na njenom čelu nalazi Đukanović.

“Odnosi su suštinski loši, i ovo što vidimo posljendjih dana od strane DPS, posebno od strane Đukanovića I ministra vanjskih poslova, je čisto politička predstava, jedna maska, i to rekao bih više za unutrašnu upotrebu”, navodi Jovan Vučurović (DF)

Podsjetimo, Crna Gora se prvo pridružila sankcijama EU Rusiji zbog odnosa sa Ukrajinom, a potom se solidarisala sa velikim brojem država, koje su zbog slučaja Skripalj protjerale dio ruskog diplomatskog osoblja.

Bonus video: