Ekolozi: Nesaglediva šteta ekosistemu, obustaviti besmisleni i štetni projekt regulacije Tare

"Ono što je najgore jeste da ove deponije, koje se nalaze na samom koritu i na obalama, sada se urušavaju unutar rijeke i, dakle, pored kanalisanja i promjene rječnog toka, one sada mijenjaju sastav i strukturu dna – dakle, na ovakom materijalu rječni, biljni i životinjski svijet nije navikao da egzistira", istakla je Nataša Kovačević iz NVO Green Home
170 pregleda 1 komentar(a)
Korito Tare, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Korito Tare, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 08.12.2018. 09:14h

Dan nakon sto su iz istraživackog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkrili da je Ministarstvo održivog razvoja kineskoj kompaniji CRBC omogućilo da izbjegne otvaranje dvije ranije predviđene deponije na gradilištu auto-puta, te da se velike količine iskopanog materijala deponuju u korito i na obale rijeke Tare, stižu upozorenja ekologa.

Oni tvrde da se krše propisi i nanosi nesaglediva šteta ekosistemu.

Osim nadležnima obratiće se i međunarodnim adresama sa zahtjevom da se obustavi, po njima besmisleni i štetni projekt regulacije Tare.

Stotine kubika deponovanog otpadnog materijala sa obližnjih gradilišta auto-puta, na obalama rijeke Tare, blizu Mateševa i cijela planina zemlje i šljunka na lokaciji pored kampa Jabuka, kršenje je propisa i nanošenje nesagledive štete životnoj sredini, upozoravaju ekolozi.

"Ovo je zabranjeno, kako, prije svega, domaćim propisima, tako i međunarodnim standardima. Ono što je najgore jeste da ove deponije, koje se nalaze na samom koritu i na obalama, sada se urušavaju unutar rijeke i, dakle, pored kanalisanja i promjene rječnog toka, one sada mijenjaju sastav i strukturu dna – dakle, na ovakom materijalu rječni, biljni i životinjski svijet nije navikao da egzistira", istakla je Nataša Kovačević iz NVO Green Home.

"Ne može da se regulacija radi tako što će se ljudskom intervencijom pokušavati da se to reguliše. Priroda sama od sebe reguliše stvari. Ako znamo da su rječni nanosi prirodna pojava i da se rijeka širi koritom, shodno sezonskim varijacijama, znamo i da intervencija tu uopšte ne treba, a danas imamo situaciju da nas neko ubjeđuje da je intervencija potrebna da bi rijeka živjela sama od sebe", kazao je Aleksandar Perović iz NVO Ozon.

Na iskopani materijal u samom koritu i na obalama Tare, prethodno je upozorio MANS, čiji je istraživački centar otkrio da je Ministarstvo održivog razvoja kineskoj kompaniji CRBC omogućilo da izbjegne otvaranje dvije deponije za odlaganje tog otpada, što je bilo predviđeno i Elaboratom uticaja autoputa i posebnim Planom upravljanja građevinskim otpadom, iz 2015.

Dvije godine kasnije resorno ministarstvo, odobrava novi Plan CRBC, koji je u potpunoj suprotnosti sa Elaboratom, da bi prije mjesec usvojilo još jedan, kojim se definitivno ukidaju predviđene deponije i propisuje da će se sav materijal koji je trebalo tu da se odlaže biti iskorišćen za navodnu regulaciju Tare.

"Dva dokumenta koja su dobila saglasnost od iste nadležne institucije su potpuno oprečna, tako da se postavlja pitanje koja je poenta i svrha Elaborata. Trenutno loše stanje životne sredine i posljedice koje već sada vidimo zbog izgradnje autoputa su pokazatelj da je sprovođenje zakona samo na papiru", kazala je Ksenija Medenica iz Centra za proučavanje ptica (CZIP).

Zato će se NVO koje se bave zaštitom životne sredine osim nadležnima obratiti i međunarodnim adresama.

"Da se urade kratkoročne mjere, na kojima bi se ove deponije prije svega uklonile, i da se obustavi projekat regulacije koji zaista nema smisla", kazala je Kovačević.

"Ovo što se sada dešava sa koritom Tare biće predmet razgovora sa predstavnicima Evropske komisije koji će u toku naredne sedmice posjetiti Crnu Goru", poručila je Medenica.

U civilnom sektoru strahuju da se ekosistem na ovom području decenijama neće oporaviti i podsjećaju da je tim stručnjaka sa Univerziteta Crne Gore potvrdio kako je ove godine bilo oko 50 jedinki živog svijeta po metru kvadratnom na dnu rječnog korita, dok ih je prošle godine bilo čak i do hiljadu.