Spojili vikend i neradne dane: Neki državni službenici i danas praznovali

Za razliku od republičkih, službenici više podgoričkih službi bili su na radnom mjestu
162 pregleda 0 komentar(a)
ZZZCG, Zavod za zapošljavanje, Foto: Screenshot (Youtube)
ZZZCG, Zavod za zapošljavanje, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 30.04.2018. 17:40h

U kancelarijama pojedinih državnih institucija, poput Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada, sa kojima je TV Vijesti pokušala da kontaktira tokom radnog vremena, telefoni su danas samo odzvanjali. Za razliku od republičkih, službenici više podgoričkih službi bili su na radnom mjestu.

Pa iako je današnji dan po zakonu radni, što određeni broj službenika poštuje, veliki broj njih odlučio je da praznike spoji sa vikendom, zbog čega ispred javnih institucija nije bilo uobičajene gužve.

Dok zaposleni kod privatnika najčešće rade i za praznike, u javnom sektoru dana za odmor ne fali – Crna Gora, prema zvaničnim podacima, zbog državnih i drugih praznika ima četrnaest neradnih dana godišnje.

Iako je Crna Gora po broju slobodnih dana zbog državnih i vjerskih praznika po nekim statistikama u evropskom vrhu, državni službenici često neradnim danima pridruže i radne, kao ovaj danas, pa sa vikendom pet dana ne odlaze na posao. Osim prvomajskih praznika, u ovom mjesecu čeka nas i Dan nezavisnosti, koji pada u ponedjeljak i utorak – dakle, još četiri slobodna dana.

Rad državnih službenika regulisan je Zakonom o državnim i drugim praznicima.

"Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu", stoji u članu 4 Zakona.

Ovim zakonom, međutim, nije preciziran broj službenika po institucijama koji tokom praznika moraju da budu na radnom mjestu. Zaposleni su dužni da, ukoliko to žele, praznike i vikend spajaju koristeći dane predviđene za odmor.

Bonus video: