"Nijedan pas se ne rađa agresivan, već ga takvim vlasnici naprave"

I građani kažu da bi trebalo kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju naredbi da svom ljubimcu stave korpu i povodac kad ga izvode u šetnju
287 pregleda 3 komentar(a)
pas Laki, Foto: Screenshot (YouTube)
pas Laki, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.04.2018. 17:55h

Marija Femić, koja svakodnevno uživa u šetnji i igri sa svojim ljubimcem, Lakijem, smatra da su upravo vlasnici ti koji moraju znati kako da se ponašaju prema svom psu.

"Mislim da jeste odgovoran i da pas uvijek mora biti na povocu, bez obzira koja je rasa psa, a posebno one veće i opasnije, uvijek, bez obzira da li je pas vaspitan da li je istreniran, kad ste u javnosti mislim da je dužan radi bezbijednosti jer nikad ne možemo znati kako će da reaguje na drugog psa, posebno u Podgorici gdje ima dosta pasa."

Da neodgovorno ponašanje vlasnika može izazvati ozbiljne posljedice svjedoči i slučaj koji se nedavno desio u Glavnom gradu, kada je pušteni rotvajler, koji je bio u društvu gazde, ali bez zaštitne korpe, napao četvorogodišnju djevojčicu. Veterinar, Branko Živković, ističe da je posljednjih nedjelja više prijava ujeda bilo od strane vlasničkih pasa, nego lutalica.

"Taj statistički podatak, govori da nešto debelo se dešava u smislu problema odgovornosti držanja pasa, ja mislim da je ključ u odgovornom držanju životinja, i u tome da kada se odlučimo za nabavku životinja da li smo mi svjesni u stvari u šta se upuštamo, posebno kada se radi o rasama koje karakterom i veličinom mogu nanijeti ozbiljne povrede osobama koje napadu."

Članom 13. Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima, navedeno je da se zabranjeno izvoditi pse na zelene površine, dječija i sportska igrališta. U NVO Prijatelji životinja, smatraju da dok god se ovi propisi ne počnu poštovati, napadi će se dešavati.

"Upravo su vlasnici krivi zašto je njih pas agresivan, jer nijedan pas se ne rađa agresivan, već ga takvim naprave. S druge strane, tako agresivnog psa, vlasnici ne tretiraju na odgovarajući način, tj. prilikom izvođenja u šetnju ne koriste povodac, ne koriste korpu što je jasno propisano zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, nažalost u CG ne postoje službe koje bi sankcionisale te neodgovorne vlasnike, i pored mnogobrojnih prijava građana, do sada nijedan slučaj nije sankcionisan", navodi Dragoje Vlahović iz NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Iz Komunalne policije Glavnog grada, napominju da, prema Pravilniku o načinu držanja opasnih pasa, donesenog na osnovu Zakona dobrobiti životinja, nadzor nad primjenom ovog pravila sprovodi veterinarski inspektor. Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, međutim, navode da veterinari nijesu nadležni za kontrolu da li se vlasnici odgovorno ponašaju prema okolini kad izvode pse.

Da ljubav prema psima nije slijepa, smatraju i građani koji kažu da bi trebalo kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju naredbi da svom ljubimcu stave korpu i povodac kad ga izvode u šetnju.

Bonus video: