Ljudski faktor najvjerovatnije uzrok smrti kineskog radnika

Inspekcija redovno kontroliše uslove u kojima rade radnici angažovani na gradnji autoputa, navodi Popović
67 pregleda 4 komentar(a)
izgradnja mosta, Moračica, Foto: Screenshot (YouTube)
izgradnja mosta, Moračica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.04.2018. 17:40h

Ljudski faktor najvjerovatnije je uzrok smrti kineskog radnika koji je poginuo tokom izgradnje mosta Moračica dionice autoputa Smokovac – Mateševo.

Inspektor Zlatko Popović, koji je obavio uviđaj, kaže da je radnik pao tokom uklanjanja skele sa jedne od stopa mosta sa visine od oko 140 metara. On objašnjava i kako je došlo do nesreće.

„Prilikom uklanjanja te oplate oni sa gorionicima tzv. brenerima kidaju ankere sa kojima je skela, odnosno platforma i oplata povezana sa samom stopom mosta, tako da preliminarno može da se kaže da je on sam otkinuo taj dio oplate sa kojom je i pao i da se vjerovatno vezao pojasom za taj dio ograde i oplate sa kojom je pao jer je to utvrđeno na licu mjesta“, kaže za TV Vijesti Zlatko Popović, inspektor rada za oblast zaštite na radu.

U kompaniji CRBC, koja je izvođač radova na autoputu, kako nam je saopšteno, ne žele da komentarišu slučaj dok je istraga u toku. Popović objašnjava da je svu potrebnu dokumentaciju od Kineza dobio ali da istragu usporava to što su neka dokumenata na kineskom.

„Postojeća tehnička dokumentacija je meni dana na raspolaganje. Stradali i ostali zaposleni koji su bili angažovani su bili osposobljeni za bezbjedan rad, zdravstveno pregledani, imali su odgovoarajuća uputstva za rad, imali su odgovarajuću zaštitnu opremu uključujući i zaštitne pojaseve za rad na visini bez kojih oni ne smiju da izvode radove na tim poslovima“, dodaje Popović.

Popović kaže i da inspekcija redovno kontroliše uslove u kojima rade radnici angažovani na gradnji autoputa. Za Sindikat građevine četiri smrtna slučaja na gradilištima autoputa od početka gradnje su za brigu.

„Imamo i podatak, iako nam nije omogućen pristup gradilištu, od strane Udruženja zaštite na radu, odnosno inspektora da ima veliki broj povreda zakona o zaštiti na radu ali samo se neznatan broj kažnjava. Efekat cjelokupnog rada je ovakav, to znači ljudske žrtve“, kazao je Nenad Marković, predsjednik Sindikata grđevine i IGM.

Marković smatra i da bi postupci koji se vode u vezi sa nesrećema na radu morali biti transparentniji.

„Nemamo krajnje efekte, da li je poslodavac kažnjen i kako je kažnjen, kako su provedene istražne radnje i sve ono što bi trebalo da se uradi kada se radi ne samo o smrtnim slučajevima već o bilo kakvoj teškoj ili lakšoj tjelesnoj povredi na radu.“

U susret Svjetskom danu zaštite na radu, koji se obilježava sjutra naši sagovornici poručuju da bi trebalo posvetiti više pažnje ovom problemu, posebno u sektoru građevine koji je prepoznat kao jedan od najrizičnijih. Prema podacima Sindikata građevine na crnogorskim gradilištima godišnje pogine 4 ili 5 radnika.

Bonus video: