Zdravstveni radnici prijete štrajkom, čekaće do utorka

"Ne može administracija i oni koji se finansiraju iz budžeta da žive dobro, a da ekonomija bude u problemu", rekao je Lukšić
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 17:31h

Zaposleni u zdravstvu čekaće do utorka da im se plate vrate na nivo iz 2009. godine, u protivnom ne isključuju mogućnost da počnu štrajk, javlja Televizija "Vijesti".

To su poručili iz sindikata zdravstva, nakon što su premijer Igor Lukšić i resorni zvaničnici rekli da od povećanja ličnih dohodaka iz Budžeta nema ništa.

" Ukoliko se to ne desi mi imamo moralnu obavezu da pred ljudima kojih ima 10.000 u sistemu zdravstva uradimo neki radikalni potez", rekla je Ljiljana Krivokapić iz Saveza samostalnih sindikata CG.

Kako može poslanicima?

Predstavnik Unije slobodnih sindikata CG Vladimir Pavićević istakao je da oni ne traže povećanje zarada.

"Za razliku od naših poslanika, nemamo namjeru da tražimo povećanje plata, nego samo da se vrate na nivo iz decembra 2009. godine".

Sindikalci su posebno reagovali na najnoviju izjavu pomoćnika ministra finansija Nemanje Pavličića.

"Imamo konstantan deficit i zarade su trećina budžeta. Objasnili smo, kada bi se plate povećale samo 1 odsto, koliko bi se to negativno odrazilo na Budžet", rekao je Pavličić Televiziji "Vijesti".

Sindikalci, međutim, ne mogu da prihvate da nema novca za zdravstvo a ima za poslanike, koji su dobili povišicu od oko 450 eura.

Lukšić: Ne može se dobro živjeti

Premijer ne doživljava opravdanim zahtjeve za povećanje zarada u zdravstvu, ali ni u administraciji i prosvjeti jer je, kako kaže, prosječna zarada u tim sektorima veća nego u privredi.

"Ne može administracija i oni koji se finansiraju iz budžeta da žive dobro, a da ekonomija bude u problemu", rekao je Lukšić agenciji Mina.

I potpredsjednik Vlade za ekonomska pitanja Vujica Lazović rekao je da su mogućnosti za poboljšanje zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta gotovo nikakve.

Ipak, on i resorni ministri razgovaraće, kažu, u narednih desetak dana sa predsjednicima osam granskih sindikata društvenih djelatnosti, javlja radio Antena M.

Povećanje plata tražili su sindikati koji djeluju u okviru Saveza sindikata, i to:

  • uprave i pravosuđa
  • zdravstva i socijalne zaštite
  • Vojske Crne Gore
  • Uprave policije
  • Agencije za nacionalnu bezbjednost
  • Ministarstva unutrašnjih poslova
  • obrazovanja i kulture

Teški rezovi

Lukšić je u subotu u Njujorku ocijenio da je ekonomska i finansijska kriza u jednom trenutku narušila pozitivan ekonomski napredak Crne Gore, ali da je primjenom antikriznog paketa mjera oslabljen njen uticaj i zaustavljen trend pada ekonomije.

Bonus video: