NEKI OD LIDERA OPOZICIJE PROGOVORILI PET DANA NAKON IZBORA

Abazović: Nisam bio u CG; Bečić: Odgovornost da osjećaju oni koji su tražili da ne budem kandidat

"Naša kandidatkinja se obratila, mi smo bili svi prisutni iz vrha partije, zajedno sa njom i poruka je bila zajednička, njoj je pripalo da se obrati, a nama da nastavimo kampanju za lokalne izbore, i to je jedini razlog", istakao je predsjednik SDP Ranko Krivokapić
82 pregleda 0 komentar(a)
Opozicija, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Opozicija, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 31.01.2019. 04:01h

Pet dana nakon predsjedničkih izbora, konačno su progovorili i lideri građanskih opozicionih partija.

Čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Građanskog pokreta URA za Televiziju Vijesti kažu da se osjećaju dijelom odgovornim za ukupan poraz opozicije na izborima 15. aprila.

Aleksa Bečić poručuje da odgovornost treba da osjećaju oni koji nisu dozvolili da bude kandidat za predsjednika.

Ipak u političkoj strategiji i nastupu ništa nisu spremni da mijenjaju.

Čelnici Demokratskog fronta (DF) oglasiće se narednih dana.

Zašto nakon predsjedničkih izbora ćute, peti dan nakon glasanja, odgovorili su neki od lidera opozicije.

"Naša kandidatkinja se obratila, mi smo bili svi prisutni iz vrha partije, zajedno sa njom i poruka je bila zajednička, njoj je pripalo da se obrati, a nama da nastavimo kampanju za lokalne izbore, i to je jedini razlog", istakao je predsjednik SDP Ranko Krivokapić.

"Nisam fizički bio u Crnoj Gori tri dana nakon izbora, službeno sam bio u Njemačkoj, a prva prilika koja mi se ukazala je ova", kazao je lider GP URA Dritan Abazović.

"Odgovornost treba da osjećaju oni koji su tražili da ne budem kandidat za predsjednika Crne Gore", kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u saopštenju dostavljenom Televiziji Vijesti.

Upitan smatra li se dijelom odgovornim za ukupan poraz opozicije, lider SDP-a kaže da ima veliku žal što nije iskorišćena, kako kaže, istorijska šansa građanskog dijela opozicije. Vjetar u jedra toj šansi navodno je dao američki potpredsjednik Majk Pens, sastajući se prošlog avgusta sa opozicionarima, a ne sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem, kao i Evropska unija (EU), okupljajući nakon toga građanski dio opozicije

"I kad nema objektivne, postoji subjektivni osjećaj odgovornosti što je propuštena šansa, propuštena je velika šansa, ovo je poruka da se iz te greške nauči, greška se nije morala desiti, ali se desila i neće biti velika ako se iz nje nauči koji je jedini način da se DPS može pobijediti – okupljanje građanske opozicije koja je kičma na kojoj će se desiti promjene", poručio je Krivokapić.

I lider GP URA uvjerava da ne bježi od odgovornosti.

Spreman je i da se ona preispita na organima partije.

"Apsolutno ja se osjećam i kao političar i kao građanin odgovornim, kao neko ko živi u ovoj zemlji i trudi se da se nešto promijeni na bolje, osjećam svoju odgovornost i ona nije metafizičkog nego političkog karaktera. Ukoliko ijedan clan GO, ne jedna trećina, kako je predviđeno Statutom, nego jedan član pokrene bilo kakvu inicijativu odmah ćemo sazvati organe. Dritan Abazović nije neko ko takve stvari izbjegava", kazao je Abazović.

Abazović ovako odgovara na pitanje šta će eventualno mijenjati u strategije uoči lokalnih izbora.

"Koalicija URA – Demokrate je osovina, postavljena na nekim novim osnovama, sa novim ljudima, novom vrijednošću. To je osovina koja, po nama, treba da bude lokomotiva, da li će ona u jednom trenutka da dobije još neki vagon, ostaje da se vidi", kazao je Abazović.

Gotovo istovjetan je i odgovor lidera Demokrata.

"Sada je potpuno jasno svima dobronamjernima da je do sada jedina proglašena izborna lista Aleksa Bečić – Dritan Abazović – Podgorica za 21. vijek – Demokrate – URA najveća šansa za stvaranje nove vrijednosti i opozicionu pobjedu. Nastavljamo sa intenzivnom kampanjom, koju vodimo pune tri godine, jer će očito i po projekcijama vlasti, izbori u Glavnom gradu i još 11 opština ključno opredijeliti buduće društveno-politčke procese", poručio je Bečić.

Lider SDP-a uvjeren je da je ideja i građanskog koncepta za koji su se zalagali na predsjedničkim, jedina ispravna strategija za predstojeće lokalne izbore.

"Biće možda u prvoj fazi manje subjekata, ali ako uspijemo da nastavimo na lokalnimn izborima taj koncept koji je bio i na predsjedničkim onda će se priključiti oni koji su bili možda malo i napustili konceopt građanskog shvatanja alternative za DPS. Jer ideja i koncept nijesu bili sporni, sporna je bila spremnost, sposobnost, dozrelost izvođaca da je ostvare", kazao je Krivokapić.

Iz DF su Televiziji Vijesti samo kratko rekli da će se Andrija Mandić i Nebojša Medojević narednih dana oglasiti povodom predsjedničkih izbora. Oni za izborni rezultat Mladena Bojanića krive Demokrate i URU,  koji su, kako su više puta ponovili usred predsjedničke, krenuli u kampanju za lokalne izbore.