Kako je Perast prestao da bude grad bez vozila

Ideja je bila da kroz Perast cirkulišu samo vozila na električni pogon ili bicikli i slična prevozna sredstva, a da se motornim vozilima u mjesto može ući samo sa posebnim dozvolama
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 18:59h

Sudeći prema broju i registracijama vozila koja je ekipa TV Vijesti zatekla u prolazu ili parkiranih u u različitim pozicijama, pa čak i na kolovozu, projekat "Perast grad bez vozila" funkcioniše samo u sferi relativnog.

Mještanka Mirjana Vukasović smatra da je jedna divna ideja pretvorena u nešto što samo šteti Perastu.

Ideja je bila da kroz Perast cirkulišu samo vozila na električni pogon ili bicikli i slična prevozna sredstva, a da se motornim vozilima u mjesto može ući samo sa posebnim dozvolama.

Većina mještana tvrdi da se režim ne poštuje i da ima dosta onih za koje ne važe ista pravila ulaska motornim vozilima u Perast

Međuti, većina mještana tvrdi da se režim ne poštuje i da ima dosta onih za koje ne važe ista pravila ulaska motornim vozilima u Perast.

Mještani tvrde da ima još dosta nelogičnosti u cijelom režimu saobraćaja, ali su jako rijetki i skoro i da nema onih koji žele da pred kamerama iznesu svoje mišljenje.

"Mislim da novac od naplaćivanja parkinga bi trebalo da ide mjestu", kaže mještanka Mirjana Vukasović, dodajući da, prema njenom mišljenju, radnici na rampama nisu pravedni i da bi trebalo da svi koji njima prođu budu jednako ispoštovani.

Mora se priznati da ako neko ima vozilo britanskih tablica i govori engleski, ne mora da znači da nije stanovnik Perasta i da nema pravo da uđe u mjesto svojim vozilom, ali sigurno ne bi trebalo da vozilo ostavlja na kolovozu.

Pritom je vjerovatnije velik broj parkiranih automobila u Perast ušao tokom noći kada je saobraćaj dozvoljen, ali onda gradom cirkulišu i tokom dana.

Tokom prethodne godine za projekat Integrisani održivi sistem saobraćaja u Perastu italijanska vlada donirala 700.000 eura.

Galerija

Bonus video: