Zeković: Policija skladištila vozila na osnovu usmenog dogovora sa AMSCG

"Na vrijeme je Savjet za građansku kontrolu rada policije skrenuo pažnju da može da dođe do ovakvih stvari", rekao je Zeković.
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 17:53h

Zapaljeni automobili na Ćemovskom polju svima su stvorili mnogo problema. U požaru koji je u srijedu zahvatio Sabirni centar do sada je utvrđeno da je oštećeno ili uništeno od 650 do 700 vozila.

(TV Vijesti, Marko Mišić)

"Mislim da se radi o jednom zaista ozbiljnom profesionalnom propustu, kako u samoj Upravi policije, ali mislim da je u ovom slučaju zakazalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer ono nije primjenjivalo svoje nadzorne mjere i funkciju koju ima nad Upravom policije", kazao je TV Vijesti Aleksandar Saša Zeković, iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

On smatra da se sve moglo izbjeći da su nadležni na vrijeme nešto preduzeli.

"Na vrijeme je Savjet za građansku kontrolu rada policije skrenuo pažnju da može da dođe do ovakvih stvari", rekao je Zeković.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije podsjeća da su se oni prije dvije godine bavili problemima smještaja vozila na toj lokaciji.

Tada su zaključili da policija nema ugovor sa Auto-moto savezom, koji je vlasnik zemljišta.

"Nisu određeni bliži uslovi o korištenju te lokacije, nisu određene ni zaštitne mjere i ono što je zabrinjavajuće jeste da po zakonu svaki skladišteni prostor mora da zadovoljava određene zakonom propisane uslove, posebno one koji se tiču bezbijednosti, kako lica koja tamo borave i rade, tako i kompletne imovine koja se nalazi na tom području. Mislim da je to izostalo", kaže Zeković.

U MUP-u je TV Vijesti nezvanično rečeno da Uprava policije kao samostalni pravni subjekt sama sklapa ugovore.

Dodali su da ne može MUP odgovarati za propuste jer Uprava policije nije u sastavu MUP-a.

Šteta može biti ogromna

Propusti su doveli do štete koja može biti ogromna.

"Nesporno je da je šteta višemilionska", kaže Miodrag Bogetić, vještak ekonomske struke.

Sudski vještak objašnjava da se šteta može utvrditi na nekoliko načina, a svakako će biti potrebno dosta vremena.

"Taj proces može da traje više od pola godine", kazao je Bogetić.

Na Ćemovskom polju su gorjela svakakva vozila, od olupina, do skoro novih: kamion, mercedes, volvo.

"Volvo košta 200.000 eura, novi", kaže Bogetić.

Kada su u pitanju olupine, kod njih se ide na procjenu kao za staro željezo.

"Svaki automobil je preko 1.000 kilograma, puta 10 centi, auto bi bilo oko 100, 150 eura kao olupina", kaže on.

Vjera u postupak

Zeković se nada da građani nakon svega neće ostati kratkih rukava.

"Vjerujem da će ovo ipak biti završeno na zadovoljstvo građana. Vjerujem da će biti njegovog nezadovoljstva s aspekta dužine trajanja čitavog postupka, ali ono što mene dodatno zabrinjava jeste što niko za ovo neće snositi odgovornost", kaže Zeković.

Uviđaj na zemljištu Auto-moto saveza koji je policija koristila na osnovu usmenog dogovora počeo je u četvrtak i trebalo bi da traje nekoliko dana.

"Uviđajne mjere i radnje su završene na jednom broju vozila, dok će ostala vozila biti obrađena narednih dana, koliko će i trajati uviđaj", saopšteno je iz Uprave policije.

Odgovornost za nastalu štetu na vozilima koja su oštećena i uništena, kako se navodi u saopštenju, utvrdiće nadležni organi.

Galerija

Bonus video: