Zakon o upotrebi duvanskih proizvoda usvojen, a i dalje sve se puši

Zdravstveno sanitarna inspekcija je u toku prošle nedelje obavila 211 kontrola i izrekla 16 kazni
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 18:35h

Izmjene zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda usvojene su prije više od mjesec. U ponedjeljak je istekao rok koji su dobili ugostitelji da se prilagode novim normama, a i dalje su rijetki lokali u Podgorici koji su izbacili pepeljare.

"Ima više od mjesec, mjesec ipo od kada je zakon stupio i mi smo istog momenta odreagovali po zakono", rekao je vlasnik restorana "Carine" Čedo Popović.

I dalje, kako prenosi televizija "Vijesti", je veći broj lokala gdje goste neće spriječiti da zapalite cigaretu, ako to žele.

"Nisam ni čuo da je zakon izašao. Vjerovatno i zbog toga što je ljeto, narod je opušteniji, bašte rade, unutra slabo ko sjedi", rekao je konobar Igor, koji je zopošljen u jednom od podgoričkih lokala.

Popović ipak kaže da se ljudi polako privikavaju na zabranu.

"Pravilo je i u trgovini i u ugostiteljstvu da je potrošač uvijek u pravu. Kada konobar priđe korektno čovjeku i kaže da to nije dozvoljeno bile su rijetke situacije da neko odreaguje na nekorektan način", rekao je Popović.

Trenutno je za ugostitelje olakšavajuća okolnost to što ljeti većina gostiju bira mjesta na terasi. Zima će donijeti više problema i pušačima ali i vlasnicima lokala ukoliko zakon ne budu poštovali svi.

"Mislim da će biti više problema kad zahladni. Jer onda narod nema đe da izađe onda će morati da izlazi napolje da puši. Ne znam kako će da prihvate to", rekao je Igor.

"Po informacijama gostiju koji dolaze kod nas i koji reaguju na to kad im ne dozvoljavamo da puše oni kažu da se to ne primjenjuje u drugim lokalima", rekao je Popović.

Zdravstveno sanitarna inspekcija je u toku prošle nedelje obavila 211 kontrola i izrekla 16 kazni.

Kafići koje turistička inspekcija uhvati u prekršaju platiće kaznu od 500 do 20.000 eura

Bonus video: