Groblje za njemačke vojnike ljuti komuniste Crne Gore

Širom Crne Gore ima preko 1.000 posmrtnih ostataka poginulih Njemaca. Osim ovih koji će biti sahranjeni u Podgorici, poznato je samo jedno groblje u Kotoru.
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 19:21h

Na sjeveroistočnoj strani prostornog kompleksa kasarne u Danilovgradu naći će se prvo vojno groblje i to njemačko, za vojnike Trećeg rajha, koji su nastradali širom Crne Gore.

Priča o njemačkom vojnom groblju, podsjeća TV Vijesti, aktuelizovana je prije nekoliko godina. Na gradilištu mini obilaznice oko Podgorice nedaleko od crvke na Koniku pronađeni su posmrtni ostaci oko 300 njemačkih vojnika, koji su poginuli u toku Drugog svjetskog rata.

Zahvaljujući dobroj volji katoličke opštine u Tuzima trenutno su crkvi u Sukuruću, odakle će biti preneseni i sahranjeni na novu lokaciju.

Pravilo u Njemačkoj je da se vojnici sahranjuju u zemljama gdje su poginuli. Sporazum o tome u Podgorici su potpisali šefovi diplomatija dvije države.

"Sudbina 2.000 njemačkih vojnika koji su pali na ovim prostorima podsjeća nas na to koliki je put Evropa prošla od tada do danas. Evropa je danas mjesto mira, razvoja i prosperiteta", kazao je ministar vanjskih poslova Njemačke Gvido Vestervele.

Njegov crnogorski kolega, Milan roćen, kazao je da je nakon potpisivanja sporazum "Crna Gora mnogo bliže Evropi".

"Rekao bih da je Crna Gora danas napravila veliki istorijski i civilizacijski iskorak", rekao je Roćen.

Širom Crne Gore ima preko 1.000 posmrtnih ostataka poginulih Njemaca. Osim ovih koji će biti sahranjeni u Podgorici, poznato je samo jedno groblje u Kotoru.

"Tu je bio logor njemačkih zarobljenika gdje je sada Podgorica. Vjerovatno su tu ljudi umirali, vjerovatno su i oni negdje sahranjivani. Podgorica je tada bila mala. Ko zna, možda na temelju neke zgrade postoji i neko groblje", kazao je TV Vijesti Srećko Šenk, iz Udruženja potomaka njemačkih vojnika.

U zemlji gdje rane istorije sporo zarastaju na sporazum su se mogle čuti riječi ogorčenja i odgovor da svako ima pravo na dostojan pogreb.

"Nama to smeta, iz tog razloga što je to praktično podizanje spomenika onima koji su došli na našu teritoriju da nas pokore i da nas pobiju. Ta ista divizija koja je to činila u Danilovgradu u jednom danu u mjestu Frutak ubila je 40 ljudi", rekao je Radisav Stanišić, iz Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore.

Šenk kaže da su tada bila takva vremena.

"Istorija je učinila svoje, vrijeme prolazi, mislim da su takvi komentari suvišni", kaže on.

Crna Gora je 46. država u kojoj će biti groblje za njemačke vojnike. Hitlerova vojska ušla je nakon povlačenja Italijana 1943. i ostala oko godinu, do oslobođenja Bijelog Polja.

Galerija

Bonus video: