4.000 potpisa za Aminu Kalić, očekuju još makar hiljadu do ponoći

Pored parole „Crna Goro sačuvaj obraz, vrati majku maloljetnoj djeci“ potpisnici peticije su vlastima poručili „da hitno puste iz pritvora Kalićevu, majku četvoro djece“.
479 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 18:46h

Četiri hiljade potpisa za puštanje iz pritvora Amine Kaliće, supruge Safeta Kalića, prikupljeno je do srijede u 19 sati, a očekuje se da će do ponoći, do kada će potpisivanje peticije biti moguće, podršku dati još 1.000 građana.

Potpisivanje peticije je organizovano na gradskom trgu, ispred Hotela „Rožaje“ u utorak. Prvog dana Kalićeva je dobila podršku oko dvije hiljade sugrađana.

Pored parole „Crna Goro sačuvaj obraz, vrati majku maloljetnoj djeci“ potpisnici peticije su vlastima poručili „da hitno puste iz pritvora Kalićevu, majku četvoro djece“.

Potpisivanjem peticije za puštanje iz pritvora njihove sugrađanke, građani Rožaja, kako tvrde, ne žele da vrše pritisak na pravosuđe.

"To mene ne interesuje. Mene interesuje humana stvar, da se vrati majka djeci", kaže organizator podrške Šefko Ličina.

Ličina je Rožajac koji decenijama živi i radi u Švajcarskoj. On je ranije "Vijestima" rekao da ne žele da se bave ničijom eventualnom krivicom, već prevashodno ljudskim osjećajem, odnosno spajanjem majke i djece, „koji su u izuzetno lošem psihičkom stanju“.

"Već 25 godina radim kao sudski prevodilac njemačkog jezika u Švajcarskoj. Bio sam svjedok brojnih težih slučajeva od ovog, ali se majka nikada nije smjela razdvojiti od maloljetne djece. U savremenom svijetu za to postoje dvije mogućnosti, ili će se u okviru istražnog zatvora omogućiti majci da bude sa djecom u tri prostorije i sa dva socijalna radnika, ili će ona biti puštena iz pritvora", rekao je Ličina ranije "Vijestima".

"Samo pustite majku djeci, da bude blizu svoje djece. Nađite način na koji će biti i majka, i djeca obezbijeđena, a sud i tužilaštvo neka rade svoj posao", kaže Rožajac Adis Duraković.

Aida Dedejić kaže da građani samo žele da se Amina Kalić vrati djeci, da dođe i bude uz njih.

Prema mišljenju mještanina Huseina Husovića, supruga Safeta Kalića nije "toliko kriva", i ako postoji krivica, onda bi, kako je rekao, trebalo da budu okrivljeni muškarci, odnosno Safet i njegov brat Mersudin Kalić.

"Apelujem na državu i molim da imaju sluha za naše molbe majki, koje odgovorno tvrdimo da ona treba da je kod svoje djece. To su maloljetna djeca, od 3 do 9 godina i s obzirom na sve to, smatramo da ona mora biti kući", kaže Adisa Zejnelagić.

Peticija za puštanje Kalićeve će biti predata njihovim advokatima koji su u utorak uputili zahtjev za za njeno oslobađanje.

Viši sud u Bijelom Polju je 29. jula Mersudinu i Amini Kalić, bratu i supruzi odbjeglog Safeta Kalića odredio jednomjesečni pritvor. Oni se terete za pranje više od 7 miliona eura zarađenog švercom droge.

Galerija

Bonus video: