Protesti u Župi nikšićkoj: Vijeme je da se vodovod završi

Neka konačno urade taj bajpas, neka se vodovod tehnički primi i počne neko njime da gazduje, a mi da ugradimo satove i plaćamo i imamo vodu kao sav normalan svijet
182 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2011. 18:26h

Planirana blokada rudokopa Zagrad u Župi nikšićkoj pretvorila se u protest mještana sela Zagrad i Oblatno, pošto u periodu od šest do osam sati nije prošlo nijedno vozilo niti je ko od radnika pokušao da prođe kapiju.

(TV Vijesti, Darko Bulatović)

Ugovor o izgradnji vodovoda potpisan je 2000. godine, vodovod je urađen dvije godine kasnije, a prva kap vode sa česme je, tvrde mještani, potekla tek 2005

Ugovor o izgradnji vodovoda potpisan je 2000. godine, vodovod je urađen dvije godine kasnije, a prva kap vode sa česme je, tvrde mještani, potekla tek 2005. Pošto vodovod nije do kraja završen, kako tvrde mještani, ljeti uglavnom nemaju vode, dok su zimi, kada je dotok vode najbolji, česme petnaestak domaćinstava i dalje suve.

Ana Mišurović "naredila da se svi splavovi na bistijernama zatvore jer zbog velike količine eksploziva, štetnih gasova, prašine i drugih materija voda nije za piće"

On je podsjetio da je prilikom otvaranja površinskog kopa Zagrad tadašnja ministarka zaštite životne sredine Ana Mišurović "naredila da se svi splavovi na bistijernama zatvore jer zbog velike količine eksploziva, štetnih gasova, prašine i drugih materija voda nije za piće“.

"Tada su se Boksiti obavezali da će mještanima sela Zagrad i Oblatno i zaseocima Dubrava, Risji do i Raspuće obezbijediti dovoljne količine vode za piće. Ušli su u projekat od koga su odstupili i zato se dešava ovo da imamo vodovod, a nemamo vodu. Za četiri mjeseca oni daju 7,5 hiljada eura za cistijerne. Ta investicija je dovoljna da se sav problem oko vodovoda završi. Izgleda da oni to ne žele da urade, a ne znamo zbog čega. I država je zatajila jer voda je državno dobro, tako da ne znam kako su mogli dozvoliti da 700 mještana, koliko ih ima u ovim selima, bude bez vode“, ogorčeno je kazao Đilas.

Voda se negdje gubi

Brajko Đurović je kazao da voda sa Lukavice nije mogla da pređe jedan brijeg, pa su planirali da urade tzv. bajpas, što oni nijesu uradili.

“Neka konačno urade taj bajpas, neka se vodovod tehnički primi i počne neko njime da gazduje, a mi da ugradimo satove i plaćamo i imamo vodu kao sav normalan svijet“, kazao je Đurović.

Dragan Đurović je kazao da se voda sa Lukavice negdje gubi ali da nije na mještanima da traže šta se dešava s njom.

(Foto: Ivan Petrušić)

"Oni su dužni da taj vodovod dovedu do kraja, da postave ventile, dovedu slavine kod svakog priključka, da vodovod može da bude u funkciji i da može neko da ga preuzme. Ali izgleda da se Boksiti rukovode logikom ’neka krava krepa, daj da izvadimo tele’. Oni treba da izvade rudu i kada to urade da odu, a šta će biti sa nama to njih ne interesuje“, razočarano je kazao Đurović.

Spor traje osam godina

On već osam godina vodi sudski spor sa Boksitima, jer se njegova kuća nalazi pored rudokopa i zbog čestog miniranja sva je ispucala.

Odgovor od menadžmenta Rudnika boksita juče nije bilo moguće dobiti, ali su iz Službe za odnose sa javnošu prije dvadesetak dana saopštili da su upoznati sa problemom mještana župskih sela Zagrad i Oblatno i da su spremni da ih saslušaju, razgovaraju o problemu i pokušaju da nađu najbolje rješenje. Istakli su da mještani moraju imati razumijevanja za tešku finansijsku situaciju u kojoj se Rudnik nalazi.

Neće obećanja nego potpisani dokument

Mještani su već imali sastanak sa predstavnicima Rudnika boksita i razgovor bi trebalo da bude nastavljen, tako da se nadaju da će, nakon šest godina, problem vodosnabdijevanja konačno biti riješen.

„Možemo mi pričekati mjesec, dva, ili godinu samo da imamo potpisan i sudski ovjeren dokument sa precizno utvrđenim datumom, jer smo se dobro ’opekli’, tako da više ne vjerujemo nikome“, kazao je Đilas. Do razgovora mještana i predstavnika nikšićkog Rudnika boksita je trebalo da dođe sinoć.

Galerija

Bonus video: