Branioci Kalića traže da Amina bude puštena iz zatvora

Amina je u veoma lošem zdravstvenom i psihičkom stanju i za pomoć se obraćala ljekarima. Tome doprinosi i činjenica du su njeno četvoro djece trenutno bez nadzora oba roditelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 18:44h

Advokat Dragoljub Đukanović koji sa Borivojem Borovićem i Veliborom Markovićem čini advokatski tim osumnjičenih Rožajaca Safeta D.Kalića (42) za kojim je Nacionalni centralni biro Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu, njegovog uhapšenog brata Mersudina (54) i supruge Amine (29) najavio je da će u utorak uputiti zahtjev za ukidanje pritvora za Aminu.

U Upravi za nekretnine ovih dana očekuju rješenje o oduzimanju imovine Rožajca Safeta Kalića i tek tada će se upoznati sa spiskom imovine koja će biti zapečaćena (TV Vijesti, Aleksandra Mudreša)

Đukanović je u telefonskom razgovoru saopštio „Vijestima“ da će zahtjev biti upućen putem pošte sudiji za istragu Višeg suda u Bijelom Polju Vukomiru Boškoviću.

"Amina je u veoma lošem zdravstvenom i psihičkom stanju i za pomoć se obraćala ljekarima. Svakako da tome doprinosi i činjenica du su njeno četvoro djece, od kojih najmlađe ima tri, a najstarije devet godina, trenutno bez nadzora oba roditelja", kazao je Đukanović, dodajući da “osim držanja u pritvoru, postoje i druge mjere nadzora”.

Njegov kolega Velibor Marković nedavno je, nakon određivanja pritvora Mersudinu i Amini, saopštio da “taj ”osnov za pritvor - opasnost od bjekstva, iako bi čak i mogao da postoji iz nekih razloga u odnosu na Mersudina, za Aminu ne postoji”.

"Sud, inače, može i ima obavezu po službenoj dužnosti da određuje druge mjere nadzora, odnosno obezbjeđenja prisustva okrivljenog, jer je pritvor samo restriktivna mjera u izuzetnim slučajevima. Sud ima tu mogućnost da se opredijeli za neku drugu, blažu mjeru nadzora, a to su, na primjer, oduzimanje putne isprave, zabrana napuštanja stana, prebivališta ili boravišta", kazao je „Vijestima“ Marković.

Kalići se terete da su od 2006. do 2011. godine u Rožajama, finansijskim i bankarskim poslovanjem, preko preduzeća „Daut & Daut“, “Tajson“, “Turjak“, “M Petrol“ i „Kristal“ u kojima su osnivači ili izvršni vlasnici putem simuliranih ugovora uplaćivali gotov novac u iznosu 7.258.195,89 eura zbog vraćanja kredita i tako u platni promet unijeli “prljav novac“, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom.

Galerija

Bonus video: