RASPISANA POTJERNICA

Kalići negirali krivicu, advokati kažu da Safet nije u bjekstvu ali ne znaju gdje je

Safetov brat Mersudin pravosnažno je osuđivan za šverc droge u Njemačkoj
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 17:46h

Supruga i brat Safeta Kalića, Amina i Mersudin, negirali su danas pred specijalnim tužiocem za organizovani kriminal Đurđinom Ivanović da su umiješani u pranje novca.

Safet Kalić, njegova žena Amina i brat Mersudin, osumnjičeni su da su počinili krivično djelo pranje novca, u iznosu od više od 7,2 miliona eura.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Amina i Mersudin uhapšeni su juče u Rožajama, dok je Safet u bjekstvu i za njim policija traga.

Advokati Velibor Marković i Dragoljub Đukanović kazali su novinarima da su njihovi klijenti tokom višesatnog saslušanja u zgradi Tužilaštva u Podgorici negirali krivicu.

“Oni su odgovorili na sva pitanja i u potpunosti negirali sve navode Tužilaštva”, rekao je Marković.

Đukanović je dodao da su Amina i Mersudin Kalić odgovorili na sva postavljena pitanja tužioca.

“Detaljno su iznijeli odbranu i negirali izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret”, kazao je on.

Prema našim informacijama, on juče nije bio u Crnoj Gori i, prema tome, fizički je nemoguće da za manje od 24 sata dođe iz druge države

Prema njegovim riječima, o daljem pritvoru Amine i Mersudina Kalića sjutra će odlučiti nadležni istražni sudija.

“Prema našem mišljenju, to je istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju, prema mjestu izvršenja navodnog krivičnog djela”, naveo je Đukanović.

Upitani da li znaju gdje se nalazi Safet Kalić, advokati su odgovorili odrično, ali su negirali da se on nalazi u bjekstvu.

“Prema našim informacijama, on juče nije bio u Crnoj Gori i, prema tome, fizički je nemoguće da za manje od 24 sata dođe iz druge države”, kazao je Marković.

Sumnjivim novcem plaćali rate

Uprava policije saopštila je ranije danas da će podgorički Interpol raspisati međunarodnu potjernicu za Safetom Kalićem, osumnjičenim za krivično djelo pranje novca.

Oni su osumnjičeni za pranje novca, a privedeni su u zgradu tužilaštva sinoć u 4.25 .

Kaliće je u Podgoricu dovela beranska policija u marici koju je obezbjeđivao džip posebne jedinice policajaca naoružanih dugim cijevima.

Prvo saslušanje je trajalo do oko 5 časova izjutra kada su Kalići sprovedeni u prostorije za zadržavanje policijske područne jedinice Podgorica.

Specijalni tužilac sumnjiči Mersudna i Aminu Kalić da su od 2006. do 2011. godine Crnogorskoj komercijalnoj banci, filijala u Rožajama, uplatili više od sedam miliona gotovine, odnosno da su sumnjivim novcem plaćali rate za kredite koje su od CKB dobijali za preduzeća:

  • Daut & Daut, čiji je osnivač i izvršni direktor Safet Kalić
  • "Tajson" DOO Rožaje koji je Safet Kalić osnovao, a njegova supruga Amina bila izvršni direktor
  • preduzeće "Turjak" AD čiji je vlasnik firma "M-petrol" u vlasništvu Mersade Šabotić, rođene sestre Mersudina i Safeta
  • za firmu "Kristal" AD Rožaje, čiji je većinski vlasnik Daut & Daut

Priovođenje Mersudina Kalića (foto: Savo Prelević)

Za krivično djelo pranje novca osumnjičen je i Safet Kalić (41), koji je u bjekstvu. Podgorički Interpol raspisaće međunarodnu potjernicu za Kalićem, za kojeg kažu da je u Turskoj.

Juče je obavljen pretres kuća i vikendica ove porodice u Rožajama i okolini.

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost Kalića je ranije označila kao bezbjednosno interesantnu osobu. Srbijanska policija je 2003. saopštila da je Kalić glavni narkobos tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore, a direktno je povezivan sa kriminalcima takozvanog "zemunskog klana" koji je sproveo ubistvo premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Mediji u regionu ga nazivaju “kraljem heroina”.

Na Kalićevoj svadbi koja je postala hit na internetu pojavila su se lica za koja policije više zemalja tvrde da su šefovi organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Bosni i Hercegovini, zajedno sa visokim funkcionerima crnogorske Agencije za nacionalnu bezbijednost.

Da ispita okolnosti postavljanja video snimka crnogorska policija je ispitivala novinara Petra Komnenića i direktorku MANS-a Vanju Ćalović. Ćalović je javno poručila policiji da je bolje da se pozabavi onim što se vidi na snimku.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija