Bolji uslovi u ženskom dijelu Komanskog mosta

Ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović, ocijenio je da je osnovni cilj i zadatak kadrovsko jačanje ove i sličnih institucija
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 18:16h

Rekonstruisani paviljon B u zavodu Komanski most zadovoljava sve standarde boravka za rehabilitaciju osoba sa mentalnom retardacijom, ocijenjeno je na otvaranju tog sektora ustanove.

Direktor Zavoda Vaselj Dušaj rekao je da su uslovi za rad godinama bili na granici realno potrebnih, posebno kada su u pitanju prostor, opremljenost i broj zaposlenih.On je kazao da je dio tih problema prethodno riješen rekonstrukcijom paviljona A i C, vrijednom oko 330 hiljada eura. "Sada je za rekonstrukciju B paviljona izdvojeno 220 hiljada eura. Paviljon B, namijenjen ženama, zadovoljava sve standarde boravka", smatra Dušaj.

U zavodu boravi 121 osoba, od čega desetoro djece

Prema njegovim riječima, u zavodu boravi 121 osoba, od čega desetoro djece. Dušaj je upozorio da u toj ustanovi nema dovoljno zaposlenih, naročito onih koji su zaduženi za neposredno zbrinjavanje korisnika.

Niske plate problemNjih, kako je naveo, ima samo 68 njih, a problem su i niske plate."Prema standardima Evropske unije, u ovakvim ustanovama je praksa da na jednog korisnika budu tri zaposlena, a kod nas je trenutno jedan zaposleni na tri korisnika. Ali mi se trudimo, a nadam se i uspijevamo, da im pružimo šta im nedostaje", rekao je Dušaj.Nakon svečanog otvaranja paviljona, premijer Igor Lukšić rekao je da su humanost i solidarnost najsnažnije vrijednosti, koje se ne mogu nametati, ali ih je važno podsticati.

On je kazao da je otvaranjem paviljona B zaokružen ciklus investicija, vrijedan oko milion eura."Ali to ne znači da je posao pri kraju, jer nas očekuje u narednim mjesecima nastavak tih aktivnosti", rekao je Lukšić.

Kadrovsko jačanje osnovni ciljMinistar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović, ocijenio je da je osnovni cilj i zadatak kadrovsko jačanje ove i sličnih institucija.On je naveo da u zavodu Komasnki most postoji dječji paviljon, ali je cilj da se u čitavoj Crnoj Gori izgrade grupne kuće kako bi djeca bila smještena u onim opštinama u kojima i žive."Siguran sam da će princip decentralizacije biti dobar pravac kako ćemo mnogim štićenicima od malih nogu omogućiti obrazovanje, zapošljavanje i integraciju u društvo", smatra Numanović.

Pri kraju radovi na dnevnim centrimaPrema njegovim riječima, pri kraju su radovi na otvaranju dnevnih centara u Beranama i Plavu. "Sigurno ćemo uspjeti u tome da u narednih nekoliko godina svaka opština ima svoj dnevni centar. Kao država i društvo se nećemo obrukati kada je zaštita ove ranjive populacije u pitanju", poručio je Numanović.

Crnogorski ombudsman Šućko Baković rekao je da institucije ozbiljno posupaju po preporukama zaštitnika ljudskih prava i sloboda o unapređenju stanja u Komanskom mostu. "Stvoreni su uslovi boravka i života dostojni čovjeka", ocijenio je Baković.

Završena kotlarnica, u planu adaptacija kuhinjeOn je dodao da nije sve završeno, jer u toj instituciji nemaju potreban broj zaposlenih. "Mi smo preporučili da se razmotri mogućnost povećanja primanja osoba koje ovdje rade, osobito koje rade na njegovanju i održavanju higijene, kako bi se motivisali ljudi", kazao je Baković, dodajući da su uslovi rada tu daleko teži nego u drugim ustanovama.

U okviru zavoda je završena i kotlarnica za centralno grijanje, a u planu je adaptacija kuhinje

Galerija

Bonus video: