Umro kosovski policajac ranjen na granici

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen je snajperom u glavu u blizini adminstrativnog prelaza Brnjak
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 10:01h

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova, ranjen snajperom u glavu u blizini adminstrativnog prelaza Brnjak, umro je sinoć poslije 22 časa, javila je televizija Klan Kosova.

Ranjeni policajac, Enver Zumberi, prebačen je u Urgentni centar Kliničkog centra Priština oko 18 časova, ali zbog teškog stanja nije mogao da bude operisan.

On je umro od posljedica ranjavanja.

Dogovor sa Kforom

Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas na prelazu Jarinje da se s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovorio da se do sjutra ujutru specijalna jedinica kosovske policije Rosa povuče u Prisstinu i da se uklone sve blokade puteva na sjeveru Kosova.

Stefanović je novinarima rekao da je dogovoreno i da se na taj prelaz na administartivnoj liniji sa Srbijom, kao i na prelaz Brnjak, vrate pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti, koji su radili na njima prije nego što je kosovska jedinica Rosa pokušala da preuzme prelaze.

Dogovor će biti izvršen do sjutra ujutru, rekao je Stefanović.

"Predstoji teška noć i nekome može pasti napamet da ponovo jedinice Rose krenu ka sjeveru", upozorio je Stefanović i pozvao okupljene Srbe na sjeveru Kosova da budu budni i dežuraju da se to ne bi desilo.

NATO: Da se mirno riješi

NATO je saopštio u utorak da je "veoma važno da se mirno riješi situacija" na Kosovu.

Mirovne trupe NATO su zato odmah pokrenute da bi se "smanjila napetost", saopštila je u sjedištu NATO u Briselu predstavnica Karmen Romero.

"Ono što je jasno jeste da nasilje nije način, već da se pitanja carine moraju rešiti dijalogom", naglasila je Karmen Romero.

Ona je ukazala da je misija NATO - Kfor, zato u tijesnoj vezi i saradnji s misijom za vladavinu prava Evropske unije - Euleksom.

Fejt: Akcija Vlade Kosova legitimna

Međunarodna civilna kancelarija (ICO), kojom rukovodi Piter Fejt, saopštila je da je u ovom trenutku od najvećeg značaja da se situacija na sjeveru Kosova razriješi miroljubivim putem, kroz razgovor i pregovore.

Vlada Kosova ima pravo da obezbjedi postojanje odgovarajuće uprave, uključujući tu i onu koja se odnosi na granice i carinsku kontrolu, smatraju u Međunarodnoj civilnoj kancelariji.

Tadić: Srbija neće ratovati

Predsjednik Srbije Boris Tadić apelovao je danas na prisebnost svih povodom akcije Kosovske policije na administrativnoj liniji i poručio da Srbija neće ratovati i da probleme treba riješiti diplomatskim putem.

Prilog TV Vijesti

Tadić je rekao da je akcija Prištine sprovedena sa ciljem da se ovlada sjeverom Kosova, upozorivši da svi oni iz međunarodne zajednice, koji eventualno ohrabruju vlasti u Prištini da krene u takve akcije, čine katastrofalnu grešku i uvode ovaj dio Evrope u nesagledive rizike.

Povrijeđeno troje Srba i jedan kosovski policajac

Prema posljednjim saznanjima KIM radija u Zubinom Potoku je povrijeđeno troje Srba oko 16 časova.

U mjestu Varage kod Zubinog potoka danas rano popodne došlo je do pucnjave u kojoj je najmanje jedan pripadnik Kosovske policije ranjen, javio je Tanjugov izvještač sa terena.

Do incidenta je, prema očevicima, došlo kada su u to mjesto, na putu ka administrativnom prelazu Brnjak, ušla dva džipa KPS-a iz kojih je otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba parkirana na putu.

Nisu u potpunosti jasne okolnosti pucnjave u kojoj je najmanje jedan kosovski policajac ranjen, a očevici i mještani ne žele da iznose detalje, niti dozvoljavaju fotografisanje.

Portparol Kosovske policije Arber Beka izjavio je za FoNet da je teško ranjeni pripadnik specijlanih jedinica Rosa prebačen helikopterom u prištinsku bolnicu i da će biti operisan.

"On je ranjen danas oko 14.20 minuta, kada je specijalna jedinica išla iz Zubinog Potoka prema Mitrovici", rekao je Beka.

Nešto ranije

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković za Radio Republike Srpske je izjavio da su u toku pregovori Srba i predstavnika KFOR-a.

“KFOR je helikopterima doveo jednu novu grupu pripadnika KPS-a koji su trebali da zauzmu administrativni prelaz. Pregovaramo sa komandantom KFOR-a od koga zahtjevamo da se svi pripadnici evakuišu i da se stanje vrati kao što je bilo prije par dana, jer je to jedini način za normalizaciju stanja u ovom trenutku”, kazao je Nedeljković.

Predstavnici kosovske vlade naveli su danas da će specijalci ostati na sjeveru Kosova i negirali da je ostvaren dogovor sa Vladom Srbije o kontroli nad prelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da će specijalne jedinice ostati na sjeveru zemlje, dok će poslije njihovog povlačenja i smirivanja situacije na prelazima ostati pripadnici graničnih jedinica, među kojima će Srbi biti većina, prenijela je Radio televizija Kosova.

NATO saopštio da je postignut dogovor

Portaprol NATO kapetan Hans Vihter je rekao da se očekuje da obična policija preuzme kontrolu nad prelazima i da će više albanskih policajaca, uz srpske, pratiti prelazak na Brnjaku i Jarinju.

Specijalne jedinice kosovske policije čiji je cilj bio da na sjeveru Kosova zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje ka centralnoj Srbiji će se povući, na osnovu dogovora Kosova i Srbije, u čijem postizanju je posredovao NATO, saopštila je danas alijansa.

Kosovska policija pucala

Specijalci kosovske policije ponovo su danas, uz upotrebu oružja, zauzeli administrativni prelaz Brnjak na sjeveru Kosova, rekao je za agenciju Beta Ratomir Božović, jedan od očevidaca.

Božović, predsjednik Udruženja privrednika iz Zubinog Potoka, rekao je Beti da su policajci pucali kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prelazu.

Srbi strahuju da nakon okršaja sa specijalcima ima povrijeđenih.

Policija Kosova za sada se nije oglasila tim povodom.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom na drugom spornom prelazu Jarinje gdje pokušava da utvrdi da li se poštuje dogovor o povlačenju kosovskih specijalaca sa prelaza.

Stefanović: Srbi da ostanu mirni

Šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović osudio je danas akciju kosovskih specijalaca koji su, uz upotrebu oružja, ponovo zauzeli prelaz Brnjak u opštini Zubin Potok i pozvao Srbe da ostanu mirni.

Stefanović je na prelazu Jarinje novinarima kazao da Priština akcijom na Brnjku želi da "stvari okrene u potpuno suprotnom pravcu".

"Najlakše bi bilo sada da dignemo ruke od svega, ali to može da nas lupi o glavu, samo mirno, staloženo i mudro dva koraka ispred Prištine", rekao je on.

Povukli se oko 13.00 časova

Saobraćaj na dionici Ribariće – Zubin Potok se odvija neometano, pošto su Srbi uklonili barikade koje su postavljene sinoć neposredno poslije akcije Kosovske policije, javlja B92.

Nešto ranije zamjenik predsjednika Opštine Zubin Potok Srđan Đurović izjavio je FoNetu da su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije napustili prelaz prema centralnoj Srbiji na Brnjaku i da odlaze sa teritorije Opštine Zubin Potok.

"Na Brnjaku više nema kosovskih specijalaca, a upravo napuštaju i teritoriju opštine", rekao je Đurović.

Potvrdu o povlačenju Rosa uskoro bi trebalo da daju i predstavnici Beograda

Prethodno je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio da su se pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije - Rosa povukli nešto prije 13.00 sa prelaza Brnjak.

Nedeljković je agenciji Beta rekao da je povlačenje Rosa sa prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu bio jedan od uslova za deblokadu putnih pravaca na severu Pokrajine - Kosovska Mitrovica - Raška i Zubin Potok - Ribarići.

Stefanović i Bogdanović će oko 14 sati posjetiti prelaz Jarinje da bi se uvjerili da je nacionalni sastav policije isti kao do prije pokušaja preuzimanja prelaza

Potvrdu o povlačenju Rosa uskoro bi trebalo da daju i predstavnici Beograda - ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović.

Ona se očekuje nakon njihovog razgovora sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Stefanović i Bogdanović su oko 14 sati posjetiti prelaz Jarinje da bi se uvjerili da je nacionalni sastav policije isti kao do prije pokušaja preuzimanja prelaza, javlja Blic.

Predstavnici Evropske unije nezadovoljni su postupkom kosovske vlade.

Situacija je bila napeta

Ranije je Tanjug javio da se pripadnici jedinice ROSU povlače se iz Leposavića, što je rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da je situacija u blizini administrativnog prelaza Brnjak kod Zubinog Potoka, gdje Srbi od sinoć drže u blokadi magistralni put prema Ribariću, bila izuzetno napeta.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je nakon posljednjeg razgovora sa komandatom KFOR-a Erhardom Bilerom da je "ogotovo svemu" postignut dogovor.

Srbi su tokom cijele noći blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Raška u selu Rudare i Lepasaviću, zbog pokušaja specijalne jedinice policije KPS ( Rose)

da nasilno zauzmu prelaz Jarinje na administrativnoj liniji između Kosova i centralne Srbije.

"Mi smo se o gotovo svemu dogovorili. Ostalo je par stvari važnih za nas, a to je da obezbijedimo isti sastav za održivost na prelazima Brnjak i Jarinje, kakvi su bili do prošle noći", kazao je Stefanović novinarima kod blokade magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška u Leposaviću.On je istakao da je važno da građani budu na barikadama i da ostanu strpljivi i jedinstveni.

Vojni analitičar Zoran Dragišić izjavio je da je dovoljna jedna varnica da dođe do sukoba na Kosovu.

Prema riječima Stefanovića, komandant KFOR-a Biler je razuman čovjek, ali je pod velikom pritiskom Vašingtona i Prištine

Prema riječima Stefanovića, komandant KFOR-a Biler je razuman čovjek, ali je pod velikom pritiskom Vašingtona i Prištine da deblokira putne pravce na sjeveru pokrajine."Mi to ne možemo da prihvatimo. Sigurno je da vas Srbija neće ostaviti na cjedilu i mi nećemo otići dok problem ne riješimo", rekao je on građanima.Prema njegovim riječima, Biler je otišao na Jarinje i kad se vrati donijeće vijesti od Hašima Tačija i Rose će se vjerovatno povući."Moraćemo da utvrdimo ko će ostati na prelazima", istakao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kazao je da će specijalne jedinice policije Kosova ostati na prelazima Jarinje i Brnjak onoliko koliko to situacija bude zahtijevala, a istovremeno će pripadnici granične policije raditi svoj posao.

Srbi napravili blokadu na Jarinju

Tokom noći je komandant KFOR-a Erhard Biler razgovarao sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem i nakon toga otišao u Kosovsku Mitrovicu na pregovore sa predstavnicima Vlade Kosova.Blokirana mjesta neprestano nadlijeću helikopteri KFOR-a.I u Ibarskom Kolašinu su tokom noći neočekivano pripadnici Rose zauzeli prelaz Brnjak, a više stotina Srba blokiralo je put Zubin potok - Ribarić u mjestu Banje i još uvijek čekaju ishod pregovora Bogdanovića i Stefanovića sa Bilerom.

Blokirana mjesta neprestano nadlijeću helikopteri KFOR-a

Stigli Biler, Bogdanović i StefanovićNešto poslije tri sata jutros u Leposavić na mjesto gdje je blokiran put stigao je Biler, a posle oko 15 minuta i Bogdanović i Stefanović.Stefanović je nakon pregovora sa Bilerom okupljenim građanima zahvalio što su još jednom pokazali da mogu da odbrane "ono što je naše"."Svaki ovakav pokušaj, a biće ih još, predstavlja nastojanje da se promijeni nasilno i jednostrano sve ono što ste vi od 1999. godine branili i odbranili", poručio je on.

Stefanović je nakon pregovora sa Bilerom okupljenim građanima zahvalio što su još jednom pokazali da mogu da odbrane "ono što je naše"

Stefanović je prenio podršku iz Beoograda i dodao da "od večeras, a pogotovo na ovakvim pitanjima i tačkama moramo svi biti jedinstveni."Sa komadantom KFOR-a, kako je kazao, je dogovoreno, da ako se jedinice Rosu povuku, da će i Srbi deblokirati put i propuštati samo vozilaKFOR-a jer oni funkcionišu po Rezoluciji 12 44 i pod okriljem su UN, pa imaju pravo da se kreću ovom teritorijom.

Stav neće mijenjatiStefanović je istakao da Rosu tamo ne može da prolazi i da se taj stav neće mijenjati.

"Želimo stare pozicije i da sa njih da razgovaramo u septembru u Briselu"

Bonus video: