Priča o vinariji Rajkovića: Tradicija prerasta u uspješan porodični biznis

Rajko i njegov brat ostali su posvećeni tradiciji, ali su radili i na neophodnim poboljšanjima u tehnologiji proizvodnje
559 pregleda 5 komentar(a)
vinarija Rajković, Foto: Screenshot (YouTube)
vinarija Rajković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 12.04.2018. 20:27h

U selu Ubli u Kučima, kod Podgorice, blizu starog grada Meduna, nalazi se vinograd porodice Rajković. Tradicija pravljenja vina i rakije stara vjekovima, polako prerasta u vrlo uspješan porodični biznis. U kući staroj preko sto godina, koju je podigao njegov djed, Rade Rajković, danas proizvodi vino i lozovu rakiju.

“Kao dječak sam uz svog oca radio u vinogradu, zavolio grožđe vino, I da kažem u tome sam cijeli život. Nekada više, nekada manje, ali pošto potičem iz proodice koja s eviše generacija bavila proizvodnjom grožđa, pravljenjem vina, lozove rakije, samo sam nastavio tu porodičnu tradiciju”, priča Rade Rajković, valsnik vinarije.

Rajko i njegov brat ostali su posvećeni tradiciji, ali su radili i na neophodnim poboljšanjima u tehnologiji proizvodnje.

“Za unaprjeđenje proizvodnje koristili smo podrške minisratsva poljoprivrede, agrobudžeta, zatim projekat MIDAS 1, IPA projekat, tako sukcesivno svake godine po malo, shodno nekim svojim mogućnostima, I shodno našoj prozvodnji da bi smo mogli da vraćamo te podrške koje smo koristili za nabavku opreme I za osvaremenjavanje proizvodnje”, kaže Rade.

A ulaganje u porodični biznis, pored gradnje vinarije I podruma za čuvanje vina, naš sagovornik je vidio I u otvaranju vinske kolibe. Imao je prilike da se uvjeri da je najbolja prodaja vina kroz vinski turizam – na pragu.

“To nas je postaklo da smo jednu staru kamenu kuću iz 19.vijeka adaptirali za objekat za vinski turizam, I očekujem da ću uz neku sardanju sa turističkim agencijama i turističkom organizacijom, da postoji neka cilja grupa ljudi, koji žele da vide nešto autentično, što pripada jednom kraju, i da mogu na jednom mjestu da probaju domaće vino koje pripada ovom podneblju.”

Rajković kaže da se ljudi kod nas dosta teško odlučuju da krenu u spostveni biznis, jer vjerovatno ne znaju na koji način da obezbijede početni kapital ili podršku za posao.

“Jedini način za porodični biznis jeste, da se koriste podrške. Znači iz IPA projekata iz IPARDA, jer to su dobri potezi jer dobijamo 40-50 dosto podršku bespovratnu, nakon završene investicije. Mnogi se još uvijek ustručavaju od toga. Ja mislim da je naša budćnost generalno u tim malim porodičnim poslovima, da se bave proizvodnjom hrane, jer u principu mislim da se sva hrana u Crnoj Gori , da se ona kroz neki vremenski period realizuje.”

Vinograd koji zauzima hektar površine, ima više od dvije hiljade čokota raznih generacija i sorta, od vranca, kabernet sovinjona, zatim šardone i autohtonu sortu čubricu. Od hiljadu litara vina, koliko je nekad prozvodio njihov otac, Rajkovići danas proizvode pet hiljada godišnje, a plan je da se proizvodnja poveća na 10 do 15 hiljada litara.

Bonus video: