Interesovanje za obnovu Solane postoji, ali se ne zna čije je zemljište

Gabano je uspješno revitalizovao dvije solane u Francuskoj, čiji je i vlasnik, a koje su bile u sličnom stanju, kao i ulcinjska. On je pokazao interesovanje da to učini i ovdje
166 pregleda 0 komentar(a)
solana Ulcinj, ulcinjska solana, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
solana Ulcinj, ulcinjska solana, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.04.2018. 18:00h

Stručnjak za revitalizaciju solana Patris Gabano došao je u Crnu Goru iz Francuske, da bi posjetio ulcinjsku fabriku, dan uoči održavanja četvrte Međunarodne konferencije o zaštiti Solane. Gabano je uspješno revitalizovao dvije solane u Francuskoj, čiji je i vlasnik, a koje su bile u sličnom stanju, kao i ulcinjska. On je pokazao interesovanje da to učini i ovdje.

"Ovo je predivno mjesto, predivan grad, sa jednim ekosistemom koji tek treba valorizovati. Ja sam to uspio uraditi u Francuskoj, ali treba uzeti u obzir i sve potencijalne problem na jednom mjestu. Ne bih se ovdje pojavio kao vlasnik, već postoje i neki drugi modaliteti i zainteresovanost za valorizaciju, kako ekonomsku kroz pružanje jednog ekonomskog modela valorizacije, tako i ekološku", kaže Gabano.

Gabano će se sjutra sastati i sa predstavnicima Vlade, a iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) najavljuju da će glavna tema sjutrašnje konferencije biti utvrđivanje vlasništva nad zemljištem Solane.

"Očekujem da će malo ozbiljnije da se pristupi rješavanju tog problema, jer svi mogući potencijalni investitori i bilo koje dalje akcije I sama zaštita, sve to zavisi i na kraju će se odraziti na buduće pitanje vlasništva. Dok god to nije riješeno ovakve posjete su izlišne", smatra Jovana Janjušević iz CZIP-a.

"Vi prosto ne možete investitora, poput gospodina Gabanoa, da dovedete, da ga zainteresujete, kada krucijalna stvar nije riješena, a to je vlasništvo Solane", napominje Zenepa Lika iz NVO "Dr Martin Šnajder".

Iz civilnog sektora ističu da već predugo slušaju da će se Solana zaštititi, i čekaju da se Savjet za privatizaciju izjasni oko vlasništva.

"Trud negdje na terenu postoji, ali se nikako ne dolazi do tog formalnog čina zaštite, da možemo svi da budemo mirni i da znamo da Solani ne prijete nikakvi megalomanski projekti sa marinama, golf terenima i luksuznim hotelima", dodaje Janjušević.

U toku je i potpisivanje peticije za utvrđivanje vlasništva Solane, jer kako navode iz civilnog sektora, nijedan ozbiljan investitor neće uložiti novac, sve dok ne bude siguran na čijoj zemlji ulaže.

Bonus video: