Bez zvaničnih podataka koliko djece se zloupotrebljava prosjačenjem

“Svakog vikenda djeca uzrasta od pet do 17 godina do četiri sata ujutru prose u strogom centru Podgorice. Njih od 17 do 20 djece”, kaže Elvis Beriša iz NVO "Koračajte sa nama"
302 pregleda 1 komentar(a)
Prosjačenje, Foto: Screenshot (Youtube)
Prosjačenje, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 12.04.2018. 17:51h

Sa povezom preko očiju i ispruženih ruku, mladi iz romske organizacije "Koračajte sa nama" ukazali su u centru Podgorice na problem prosjačenja sa kojim se suočavaju djeca romske i egipćanske populacije.

Kako još uvijek ne postoje zvanični podaci o tome koliko se djece u Crnoj Gori zloupotrebljava prosjačenjem, iz ove NVO saopštili su za TV Vijesti svoju statistiku na nivou Glavnog grada.

“Svakog vikenda djeca uzrasta od pet do 17 godina do četiri sata ujutru prose u strogom centru Podgorice. Njih od 17 do 20 djece”, kazao je Elvis Beriša iz NVO "Koračajte sa nama"

Prosjačenje je, kako tvrdi Beriša, najizraženije u Podgorici, a tokom ljetnje sezone na primorju.

“U tom slučaju nisu samo djeca romske populacije koja žive u Crnoj Gori, već veliki broj dolazi stranaca, odnosno Roma iz drugih država, jer su podsticani da to rade, i da dolaze, zato što znaju da naš pravni i zakonodavni sistem nije dovoljno primjenjiv u praksi odnosno nije dovoljno jak”, dodaje on.

Beriša ističe da je u procesu rješavanja dječjeg prosječenja ključna uloga Centra za socijalni rad. Smatra da je neophodno obezbijediti adekvatno prihvatilište za djecu koja su zloupotrijebljena prosjačenjem, kako bi im se omogućilo obrazovanje i topli dom.

“Na taj način oni zapravo rade na razbijanju i sprječavanju dječijeg prosjačenja. Vrlo često se smještaju u Centar za djecu bez roditeljskog staranja, odnosno za djecu koja su u sukobu sa zakonom u Centru Ljubović i taj centar nije adekvatan za djecu koja su na kraju krajeva i žrtva ulice”, kaže Beriša.

On smatra i da jedna institucija ne može riješiti ovaj problem.

“U Crnoj Gori je do prije dvije godine postojao tim za podršku romskoj zajednici pri Upravi policije gdje je između ostalog bio zadužen i za sprječavanje dječijeg prosjačenja. + taj tim više nije u funkciji i smatramo da bi takav tim multi-sektorskim pristupom rješavanju ove problematike mogao dati rezultate”, ističe Beriša.

Kampanja “Stop dječjem prosjačenju”, organizovana je povodom Međunarodnog dana djece ulice.

Bonus video: