Crnogorski grb dobar i za brisanje nogu

Na plažama se mogu vidjeti peškiri sa grbom Crne Gore, a državni simboli su vidljivi i na brojnim proizvodima koji ne mogu da nađu svoje tržište...
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 18:40h

Zakon propisuje da bi samo na državnim institucijama trebalo isticati grb i zastavu, no da ima zlupotreba pokazuje i fotografija koju je TV Vijesti dostavila Svetlana Vukčević iz Podgorice, sa snimila je kod svojih komšija.

"Zar je potreban ikakav komentar za ovu sliku", pita Svetlana i dodaje da kako se u jednoj mladoj državi kakva je Crna Gora grb iskorištava, pored ostalog, i tako što se o njega čiste noge, kako to radi njen prvi komšija.

Vlasnici spornog otirača nisu htjeli pred kamere. Ipak, sve ovo pokazuje da se državni simboli kod nas ne tretiraju uvijek kako bi trebalo, na šta odavno upozoravaju i iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).

"Fotografija koju ste mi pokazali je samo jedan u nizu mnogobrojnih primjera nepoštovanja i skrnavljenja državnih simbola koje možete da vidite širom Crne Gore", kaže Aleksandar Damjanović, iz NVO CKM.

Tako se, kaže on, na plažama mogu vidjeti peškiri sa grbom Crne Gore, a državni simboli su vidljivi i na brojnim proizvodima koji ne mogu da nađu svoje tržište, pa se na njima štampa grb Crne Gore što im omogućava da se lakše prodaju.

Damjanović upozorava na još jedno kršenje Zakona o državnim simbolima. Ispred Skupštine Crne Gore stoje zastave koje su mnogo većih dimenzija nego što je propisano Zakonom.

Za svako kršenje Zakona, predviđena je kazna i do 4.200 eura. Čini se da država od toga i nije mnogo zaradila.

Damjanović navodi da je prestupnika mnogo.

"Sami ste svjedoci da 30 odsto poslanika uopšte ne ustaje na intoniranje državne himne", kaže on, dodajući kako nije upoznat sa slučajem da je neko od prestupnika sankcionisan.

Prema njegovim riječima, ko bi trebalo da kazni prekšioca u Zakonu o državnim simbolima ne piše, jer je zakonodavac izgleda zaboravio da definiše ko je zadužen za sprovođenje ovog zakona.

Bonus video: