Američki investitori će doći kada povjeruju da sudovi rade kako treba

Problemi se tiču dobijanja ugovora odnosno načina na koji se tenderi objavljuju, rekla je Braunova
58 pregleda 0 komentar(a)
sju braun, Foto: Luka Zeković
sju braun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.06.2011. 17:53h

Korupcija, netransparentnost i nedostatak vladavine prava - to su sve problemi sa kojima se susreću američke kompanije kada žele da investiraju u Crnoj Gori.

Američka ambasadorka Sju Braun rekla je danas da će svi investitori okrenuti glave od države u kojoj postoji korupcija.

Ona je pozvala članove američke privredne komore da zajedno sa njom i Vladom rade na formiranju boljeg biznis ambijenta u Crnoj Gori, jer su Amerikanci po visini investicija tek na jedanaestom mjestu, sa uloženih 114 miliona eura.

Američke investicije vrtoglavo padaju

"Ukoliko korupcija postoji, ona obeshrabruje bilo kakve investicije. Kako bi perspektivni strani investitori došli u Crnu Goru, oni moraju da imaju povjerenje da će sudovi moći i htjeti da sprovode svoje odluke", rekla je Braunova u Podgorici, članovima Američke privredne komore.

Pad američkih investicija je vrtoglav: prošle godine uloženo je 9,6 miliona eura, upola manje nego godinu ranije (19,3 miliona) i četiri puta manje nego 2007. kada su američki investitori u Crnoj Gori uložili 42 miliona eura.

"Problemi se tiču dobijanja ugovora odnosno načina na koji se tenderi objavljuju. Investitori smatraju da proces nije transparentan. Generalno to nije onaj nivo transparentnosti na koji smo navikli mi u SAD, gdje vidimo kompletan proces kako bismo znali da je fer i da je otvoren", rekla je Braunova.

Ona je ocijenila da je u nekim sklučajevima u Crnoj Gori bilo velikih odugovlačenja, da su bile potrebne mnogobrojne dozvole kako investitori uopšte počeli sa poslovanjem.

Bonus video: