Treći dan izgradnje plaže u Dobroti: Na djelu čin ubijanja Boke

"Prva tužba će biti protiv onoga koji je napisao da je ovdje postojala plaža, ja sam se kupao kao mali tu i učio da plivam, tu nije bilo plaže", dodaje Vujošević
438 pregleda 4 komentar(a)
Dobrota, plaža, Foto: Screenshot (YouTube)
Dobrota, plaža, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.04.2018. 18:25h

Treći je dan kako se u Dobroti obavljaju pripreme za nasipanje pješčane plaže ispred kompleksa Dobrota Palazzi, čija je najavljena gradnja kod stanovnika ovog dijela Zaliva izazvala nezadovoljstvo .Zbog toga su protestovali krajem marta, sada ponovo konstatuju da je na djelu čin ubijanja Boke

"Sve institucije se ponašaju tutorski, kao oni će zaštitit Boku, oni će zaštiti kulturno-istorijske spomenike, ali očigledno je da se sve kontra radi... + Planiraju poslije ovoga koliko znam u Kostanjici oko 16 hiljada kvadrata da dižu, planiraju na Glavate preko puta isto da dižu neke komplekse, znači ovo je samo početak", kazao je Miljan Vujošević iz Inicijative za očuvanje Boke Kotorske - Bokobran.

Projekat Dobrotski Palazzi, povezuje se sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera i čidera DPSa Mila Đukanovića. Kolarević je radove na ovom turističkom kompleksu počeo prije tri godine, u vrijeme kada je Đukanović bio premijer.

Izdajući dozvolu za rekonstrukciju plaže koja je navodo postojala na ovom mjestu u Dobroti, MORT, Morsko dobro i Uprava za zaštitu kulturnih dobara zapravo su dozvolili nasipanje pijeska na plaži u dužini od oko 100 m i širini od oko 10 metara, kao i izgradnju dvije betonske ponte koje će 30 metara zalaziti u more. Jedna ponta je, prema projektu, planirana za izgradnju plažnog bara, dok je druga rezervisana za VIP šank.

Kako protestima i apelima nisu uspjeli da ubijede nadležne da tu odluku preispitaju, Bokelji će istinu pokušati da dokažu na sudu.

"Ovo je sve stvar za državnog tužioca. Ne može građanin ni ulicom ni bukom ni nvo pobunama da nešto izdejstvuje, pa čak i da se obraćamo međunarodnim institucijama, jer su ovdje u pitanju anticivilizacijske norme u uređenju prostora", kazao je arhitekta Slobodan Mitrović.

"Prva tužba će biti protiv onoga koji je napisao da je ovdje postojala plaža, ja sam se kupao kao mali tu i učio da plivam, tu nije bilo plaže", dodaje Vujošević.

Osim devastiranja jednog od zakonom predviđenih mjesta za vađenje ribe, ali i potencijalnog uništavanja pomorskog svijeta u ovom dijelu obale, zbog čega je negativno mišljenje na izgradnju dao Institut za biologiju mora, ovim radovima će se, vjeruju arhitekte, još jednom dovesti u pitanje i status Kotora u Unesku.

"U pitanju je totalno odsustvo civilizovane svijesti, da jedno univerzalno dobro koje uživa status značaja za čovječanstvo, jer je na Uneskovoj listi podređujemo potpuno privatnom dobru, ličnom dobru, ličnom interesu", navodi Mitrović.

A sve što se posljednjih godina dešava u Boki, vjeruje Mitrović, posljedica je potpunog odustva vizije kada je riječ o ekonomskom i održivom razvoju zemlje.

"Jednu sekundarnu privrednu djelatnost, koja se zove turizam, proglašavaju za stratešku i preoraše cijelo crnogorsko primorje da bi se za dva mjeseca dešavao nekakav obrt i nazovimo procvat Crne Gore. Naš MORT se zdušno bori, čak je napravio i jedan zakon da više ne mora nikoga ništa da pita, pravi mrtve kuće, mrtve prostore. Koja bi to normalna država uradila, da svoj reljef preoblikuje potpuno da bi funkcionisala dva mjeseca?", navodi Mitrović.

Luksuzni kompleks Dobrota Palazzi prve goste će, kako je najavljeno, primiti u junu ove godine.

Bonus video: