Crnogorski đaci će od septembra slušati nastavu na maternjim jezicima

Još nije poznato kako će to biti organizovano, a ministar prosvjete Slavoljub Stijepović izbjegao je da odgovori da li će biti formirana jednojezična odjeljenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2011. 17:34h

Đaci u crnogorskim školama će sljedeći školsku godinu slušati na maternjim jezicima. Još nije poznato kako će to biti organizovano, a ministar prosvjete Slavoljub Stijepović izbjegao je da odgovori da li će biti formirana jednojezična odjeljenja. Istovremeno, pravnici upozoravaju da je svaki pokušaj razvrstavanja djece diskriminacija.

"To je proces, to je jedan ozbiljan posao koji će se do početka školske godine osmisliti i organizovati, i u septembru i narednih mjeseci implementirati”, kazao je Stijepović.

Ministar je, prenosi TV Vijesti, sigurno u pravu da ga čaka ozbiljan posao, jer treba utvrditi maternji jezik svakog učenika, pa ga potom razvrstati na nastavu na tom jeziku. Upravo je razvrstavanje djece problem, jer je Zakonom o diskriminaciji zabranjeno.

Daliborka Knežević, advokatica, pita ko će i na osnovu kojih kriterijuma vršiti razvrstavanje djece. Ona navodi i da je moguće da djeca u tom uzrastu ne mogu da odluče, te da im to kojim jezikom govore može biti nametnuto od roditelja.

Koliko će biti učionica maternjih jezika u crnogorskim školama, TV Vijesti nije rečeno, kao ni to da li Ministarstvo planira da osniva jednojezična odjeljenja. Ministar Stijepović to nije htio ni da potvrdi, ali ni da demantuje.

"Mi ćemo organizovati tako da po evropskim standardima sva đeca u našem obrazovnom sistemu imaju sva prava koja im garantuje naš Ustav, Evropska povelja o ljudskim pravima i ono što su pravila koja su ustanovljena i utvrđena našim zakonima iz oblasti obrazovanja. Prema tome, svakom učeniku će se omogućiti da sluša nastavu na svom maternjem jeziku", rekao je on.

Knežević je mišljenja da se stvari pokušavaju banalizovati i da će to biti na štetu kvaliteta obrazovanja.

"Djeca će doći u situaciju da budu diskriminisana, odnosno podložna diskriminaciji, sad po nekim drugim osnovama", kaže ona.

Obrazovni sistem bi, prema njeim riječima, trebalo da prednjači u stvaranju tolerantnog društva, a ne da, rješavajući jedan sistemski problem, bude podloga za neke druge i možda ozbiljnije probleme.

Bonus video: