Oteti crnogorski mornari dobro, povratak još neizvjestan

Niko ne može ni da pretpostavi kada bi pregovori o njihovom oslobađanju mogli biti završeni, pa ni pmorac sa 20-godišnjim iskustvom, Aleksandar Kovačević.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 17:40h

Crnogorski državljani koje su Somalijski pirati oteli prije 7 mjeseci u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu sa još 20 članova posade tankera Polar i dalje su u zatočeništvu.

Blic je objavio da je sprski mornar koji se nalazi na tankeru Polar sa našim državljanima u teškoj situaciji, da već šesto mjeseci taoci jedu isključivo pirinač, a da ljekove nemaju. Kako Blic saznaje, Somalijski pirati prekinulu su prije dvije nedjelje svaku vrstu pregovora zbog čega je sudbina otete posade potpuno neizvjesna.

Niko ne može ni da pretpostavi kada bi pregovori o njihovom oslobađanju mogli biti završeni, pa ni pmorac sa 20-godišnjim iskustvom, Aleksandar Kovačević.

"Mislim da je prosjek 7, 8 mjeseci, mada, nema tu pravila... Vjerovatno da nemaju neku vrhunsku hranu, ali ne vjerujem i da su bez hrane, jer piratima ne odgovara da se nešto desi tim ljudima. Da im se nešto desi, niko im neće ništa novca", kazao je on.

Iz kompanije Paradise Navigation, na čijem brodu se nalaze naši državljani, kratko je rečeno da su dobro i da ne mogu dati druge informacije iz bezbjednosnih razloga.

Kovačević kaže da zarobljenim pomorcima sigurno nije prijatno na brodu.

"Ljudi pate, ali u toj patnji ima težeg oblika i lakšeg. Nadamo se da su naši u tom lakšem obliku", kazao je on.

Utjeha za 24-članu posadu mogla bi biti to što dolazi vrijeme monsuna koji podižu nivo mora, što ne odgovara gusarima u Somalijskim vodama.

"Od sada pa do avgusta su monsuni, more je uzburkano, ima dosta valova, i oni ne mogu daleko da idu sa tim njihovim ribaricama...", kaže Kovačević.

U svijetu je trenutno na oko 20 brodova zarobljeno oko 700 pomoraca. Tanker Polar sa našim mornarima, pirati su zarobili u oktobru prošle godinena oko 1.000 km od obale Somalije.

Bonus video: