Parada ponosa će doći i proći, treba ljudima olakšati život

Ključna poruka Parade će biti da se svakodnevni život osoba koje pripadaju toj populaciji, na svakodnevnoj osnovi mijenja
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 17:47h

Krajem maja biće održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori. Parada ponosa će doći i proći, a problemi će ostati. Jedan od ključnih zahtjeva organizatora LGBT Forum Progres je omogućavanje vanbračne zajednice.

"To nipošto ne znači legalizovanje brakova između istopolnih parova", kaže Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava.

To znači priznavanje brojnih prava koja će tim ljudima olakšati svakodnevni život.

"Da krenemo recimo od prava na porodičnu penziju ili prava na nasljeđivanje penzije. Isto kao što može vanbračni partner da naslijedi penziju od svog partnera, po bilo kojem osnovu, tako bi u ovom slučaju i lica koja su u istopolni partneri mogla da imaju takvo pravo", objašnjava Zeković.

On navodi da su važna i pitanja nasljedna prava, imovina... što kako sada stvari stoje, nije moguće kada su istopolne zajednice u pitanju.

Tome treba dodati i pravo na izdržavanje, kao i posjete u bolnici ili zatvoru. Zato je Zeković predao Ustavnom inicijativu kojom traži pokretanje postupka ustavnosti Porodičnog zakona. Ukoliko bi sud to proglasio neustavnim, pripadnicima LGBT populacije bila bi omogućena sva prava koja Porodični zakon priznaje heteroseksualnim parovima.

Njihov bolji položaj pomoći će i realizacija Juventasovog Akcionog plana za borbu protiv homofobije.

"Tu su takođe obrazovanje, zdravstvo, kultura i mediji, to su sve oblasti koje su sami pripadnici zaejdnice definisali kao važne i u kojima bi oni htjeli da imaju ista prava kao i svi drugi", kaže Jelena Čolaković iz Juventasa.

Stručnjaci napominju da je riječ o pravima koja ni na koji način ne pogađaju druge građane.

"To nije ništa što je specijalno ili nešto što je posebno izmišljeno za LGBT zajednicu, već je to u stvari nešto što pripada svim ljudima", kazala je Čolaković.

Zato se i priprema Parada ponosa.

"Ključna poruka Parade će biti da se svakodnevni život osoba koje pripadaju toj populaciji, što je politika i praksa svuda u svijetu, mijenja na svakodnevnoj osnovi", kazao je Zeković.

Za te promjene potrebno je vrijeme.

"Da možda drugu Paradu ponosa možemo dočekati u situaciji da konstatujemo da je Crna Gora po ovom pitanju zabilježila određeni napredak", navodi istraživač kršenja ljudskih prava.

A do tada treba održati prvu Paradu. I to već krajem ovog mjeseca - 31. maja...

Bonus video: