I kad su proglašeni krivima, ljekari ne snose posljedice

U susjednim zemljama je provedeno više stotina disciplinskih postupaka, a ljekari su javno opominjani, ukoreni, pa i novčano kažnjavani.
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 17:27h

U Crnoj Gori do sada je samo jedan ljekar pravosnažno osuđen zbog ljekarske greške. Iako u Ljekarskoj komori, kažu da ne mogu kažanjavati ljekare, dok se protiv njih ne okončaju sudski procesi, na osnovu kojih mogu odrediti adekvatnu kaznu za nesavjesno liječenje, izgleda da kod nas i postojanje pravosnažne presude ne znači da će ljekar biti kažnjen.

Problem je u tome što u Crnoj Gori ne postoji pravilo, ko od nadležnih organa treba da vodi računa da li je neki ljekar proglašen krivim.

U Crnoj Gori u Registru Ljekarske komore ima 2.600 ljekara, što znači da ih toliko ima dozvolu ili licencu da se bave liječenjem. Brisanje iz Registra ili oduzimanje licence, najdrastičnije su mjere koje se rijetko provode i u susjednim zemljama koje imaju daleko više ljekara.

Međutim, čak i kad se uzme u obzir manji broj ljekara lako je zaključiti da su komore, recimo i u Hrvatskoj i u Srbiji, neuporedivo aktivnije od Crnogorske.

U susjednim zemljama je provedeno više stotina disciplinskih postupaka, a ljekari su javno opominjani, ukoreni, pa i novčano kažnjavani. Crnogorska ljekarska komora još nije kaznila nekog ljekara.

"Ljekarska komora poštuje sudsku praksu da se o istom slučaju ne mogu voditi dva izolovana spora, onda mi ne rješavamo takve predmete... mi pratimo šta se dešava, sakupimo dokumentaciju, ali ne želimo da se miješamo kao ne bi uticali na odluku suda. U svakom slučaju, odluku suda na kraju ispoštujemo...”, kaže Đoko Jočić, predsjednik Ljekarske komore za TV Vijesti.

U Komori, dakle, čekaju da se okončaju sudski procesi protiv ljekara. Ipak, da bi ispoštovali odluku suda, u Ljekarskoj komori prvo moraju biti upoznati sa činjenicom je neki sudski proces završen.

Vijest da je Boban Pasuljević, ljekar iz Herceg Novog pravosnažno osuđen zbog nesavjesnog liječenja, predsjednik Ljekarske komore čuo je prije par dana od novinara TV Vijesti. Presudu je još u junu prošle godine donio Viši sud.

"Ljekarska komora nije upoznata sa tim slučajem", kazao je Jočić na pitanje novinara ko je bio dužan da ih obavijesti

"Pa, prije svega bila je dužna nadležna zdravstvena ustanova. Vjerovatno da je obaviješteno Ministarstvo, ne znam... Ukoliko je obaviješteno Ministarstvo, onda je ono trebalo da obavijesti nas... Tako da mi nije jasno zašto je taj predmet ostao nepoznat Ljekarskoj komori”, kaže Jočić.

Zašto je taj predmet ostao nepoznat Ljekarskoj komori, izgleda da nikome nije jasno. Prva pravosnažna presuda za ljekarsku grešku u Crnoj Gori otkrila nam je grešku u sistemu koja omogućava da ljekar bude proglašen krivim, a da ne snosi nikakve profesionalne posljedice.

Ne zna se, naime, ko bi trebao o presudi obavijestiti Ljekarsku komoru.

Bonus video: