Stojanovićeva ostavka nije nešto u šta se može vjerovati

Vrijeme će presuditi da li su sve ovo do sada mnogo puta viđene kozmetičke promjene ili će novoformirani timovi uspjeti da se obračunaju sa mafijom koja je mnogo puta dokaza da je jača i od države
142 pregleda 5 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2018. 18:31h

Mafijaški obračun u samom centru Podgorice kada je u subotu još uvijek nepoznati napadač ubio nevinu žrtvu 42-godišnjeg Radivoja Jovanovića, a potom i svoju stvarnu metu 31-godišnjeg Miloša Šakovića bio je razlog da se juče hitno okupe članovi Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Oni su nakon nekoliko sati zasijedanja zaključili ono što je crnogorskim građanima jasno već skoro četiri godine - bezbjednosna situacija je narušena usljed učestalih sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

Nije to jedino što su satima utvrđivali. Na višesatnoj sjednici složili su se za odlučniju borbu protiv mafije i to formiranjem timova policije i tužilaca koji će pokušati da im stanu na put.

Vijeće je zatražilo, a rukovodioci nadležnih državnih organa prihvatili formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sačinjenih od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, a sa konačnim ciljem obezbjeđivanja pune sigurnosti i bezbjednosti svakog građanina i njegove porodice.

Ko će rukovoditi ovim timovima nije saopšteno. Ovakav potez bi možda bio i za svaku pohvalu samo da nije riječ o nečemu što nije već viđeno. Doduše u malo drugačijem sastavu. Prije dvije godine, nakon alarmantne situacije u Kotoru, odakle su ozloglašene kriminalne grupe, rukovoditelja podgoričkog Višeg tužilaštva formirala je timove tužilaca da se bave ubistvima i pokušajima ubistva u tom gradu.

"U ovim predmetima su pribavljeni brojni dokazi materijalni i personalni neki dokazi. Procjena je državnih tužilaca da i ovaj dokazni materijal koji smo dostavili specijalnom tužilaštvu jeste jako kvalitetan materijal na osnovu kojeg bi trebalo donijeti odluka iz svoje nadležnosti. No ukoliko oni procjene da se ne radi o djelu iz njihove nadležnosti Više tužilaštvo će nastaviti krivično gonjenje protiv određenog broja lica", kazala je Vesna Jovićević, viša državna tužiteljka 8. juna 2016. godine.

Skoro dvije godine kasnije i pored tog jako kvalitetnog dokaznog materijala, većina ubistava i dalje su nerasvijetljena, a na česta pitanja Televizije Vijesti o nekom slučaju dobijaju odgovore da je istraga u toku.

U toku su i nagađanja ko će sjesti u fotelju direktora policije Slavka Stojanovića koji je za vrijeme svog mandata imao na stolu više od 30 mafijaških ubistva, za razliku od njegovog prethodnika Božidara Vuksanovića koji je imao samo jedno i to Vidaka Vorotovića koje ni do danas nije rasvijetljeno.

Stojanovićeva ostavka nije nešto u šta se može vjerovati, naročito kada se javnost prisjeti da je isto u januaru prošle godine uradio nekadašnji šef kriminalističke policije Milovan Pavićević da bi se osam mjeseci kasnije vratio u velikom stilu i to kao savjetnik direktora policije.

Za vršioca dužnosti direktora policije danas je postavljen pomoćnik direktora za graničnu policiju Vesko Damjanović.

Vrijeme će ipak na kraju presuditi da li su sve ovo do sada mnogo puta viđene kozmetičke promjene ili će novoformirani timovi uspjeti da se obračunaju sa mafijom koja je mnogo puta dokaza da je jača i od države.

Bonus video: