Medojević: Vlast očekuje da prorežimski kartel eliminiše konkurenciju

On je rekao da je jasno da u sukobima kirminalnih klanova, koji traju od 2012. godine, svoju ulogu imaju policijske i bezbjednosne strukture
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (Facebook)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 31.03.2018. 17:10h

Dvostruko ubistvo u centru Podgorice dokaz je da u kriminalnim obračunima, koji u Crnoj Gori traju od 2012. godine, svoju ulogu imaju policijske i bezbjednosne strukture, kaže lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

"Činjenica da je neko usred bijela dana krenuo da obavlja svoju naručenu likvidaciju, govori o tome koliko su drski i bezobzirni naručioci, i koliko su izvršioci sigurni da ih nadležni državni organi neće uhvatiti. Ovakvu akciju, dakle, mogu da urade samo oni koji imaju logistiku u policiji i bezbjednosnim službama Crne Gore", rekao je Medojević.

On je podsjetio na izjave premijera Duška Markovića da država nije dužna da štiti kriminalce od međusobnih obračuna i da u tim obračunima niko nevin ne strada, ocjenjujuci da je premijer tim izjavama otkrio taktiku vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Taktika je da se požar gasi benzinom, da se isprovociraju sukobi, da se stane na stranu jednog od zaraćenih kartela i da se očekuje da će taj jedan prorežimski kartel obaviti svoj posao i eliminisati konkurenciju", smatra on.

Kako je, prema njegovim riječima, bezbjednost u Crnoj Gori politički, a ne policijski problem, Medojević je konstatovao da bi bilo logično da se za likvidacije koje se posljednjih dana odigravaju u glavnom gradu snosi i politička odgovornost.

"Premijer bi, kao dugogodišnji direktor ANB-a, morao da odmah obavijesti javnost o smjenama u sektoru bezbjednosti, ako već on neće da podnese ostavku, što bi takođe bio čin političke odgovornosti. Mislim da bi trebalo da smijeni direktora Uprave policije, direktora ANB-a i da smijeni ministra unutrašnjih poslova", poručio je Medojević.

A da bi se situacija u zemlji popravila i utvrdilo šta to sprečava institucije da djeluju preventivno, neophodno je, ocjenjuje Medojević, pokrenuti javni dijalog na temu bezbjednosti, u kojem će učestvovati i vlast i opozicija.

Bonus video: