Rijetke prijave o nelegalnoj upotrebi dronova

Dronovi su se u početku razvijali u vojne svrhe, a kako se danas koriste i za druge namjene i sve su jeftiniji, nameće se pitanje bezbjedonosnog i zakonskog okvira
281 pregleda 1 komentar(a)
dron, dronovi, Foto: Screenshot (Youtube)
dron, dronovi, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 31.03.2018. 18:19h

Prvi korak u poštovanju Pravilnika za upotrebu dronova je evidentiranje drona u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV). Zato u ACV, koja vodi tu evidenciju, znaju samo koliko ima registrovanih dronista u Crnoj Gori.

"Do danas imamo ukupno 70 registrovanih operatora dronova. Što se tiče broja neevidentiranih operatora dronova, taj broj je teško procijeniti", kazala je Ana Đurović iz ACV.

"To je slično kao i registracija motornih vozila, mora se odraditi, a da li samo evidentiranje, odnosno registracija motornih vozila potpomaže bezbjednosti ja na to ne mogu odgovoriti. Na to treba da odgovori zakonodavac", ističe Boris Marković iz Udruženja multikoptera Crne Gore.

Dronovi su se u početku razvijali u vojne svrhe, a kako se danas koriste i za druge namjene i sve su jeftiniji, nameće se pitanje bezbjedonosnog i zakonskog okvira .

"Najčešće u Crnoj Gori se letjelice koriste za potrebe snimanja, to su leteće kamere," dodaje Marković.

Mogućnosti zloupotrebe dronova su široke - od špijunaže, prenošenja nelegalnih supstanci poput droge i oružja do opremljenosti letjelice eksplozivom. Rizik od pada postoji, a time i mogucnost ozbiljnijih povreda ljudi. Nadzor, naglašavaju u agenciji, postoji. Objasnili su za TV Vijesti i kako se sprovodi.

"Agencija raspolaže sa ukupno šest inspektora, koji u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i upravom policije vrše aktivnosti nadzora u ovoj oblasti. U slučaju bilo koje prijave ili informacije o ugrožavanu vazdušnog saobraćaja, inspektori Agencije izlaze na teren i imaju obavezu preduzimanja zakonskih mjera", pojašnjava Đurović.

Nekoliko dana po pozivu TV Vijesti za razgovor na ovu temu, Agencija je na svom sajtu istakla napomenu da je kontakt broj agencije, u stvari, i telefon za prijave nelegalne upotrebe dronova, koji je 24 sata dostupan građanima. No, u nedjelju, kada su novinari TV Vijesti željeli da provjere tu informaciju, telefon u Agenciji je uzaludno zvonio.

"U periodu od 2014. godine do danas imali smo ukupno šest prijava o nelegalnoj upotrebi dronova. S obzirom da smo informacije o ovakvoj upotrebi, tj. nelegalnoj upotrebi dronova primili prilično kasno, ove slučajeve nije bilo moguće procesuirati. Uspjeli smo u jednom slučaju da identifikujemo lice i inspektor vazdušnog saobraćaja je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 500 eura. Samo jedan slučaj," ističe Đurović.

Marković smatra da je očigledno da dosta operatora dronova, odnosno multikoptera u Crnoj Gori nije u saznanju da postoji Pravilnik, odnosno da ga nisu pročitali, pa najvjerovatnije iz neznanja krše propise koji su definisani.

Sankcije izostaju, dok obilje video-materijala na internet stranicama ukazuje na grubo kršenje propisa kao što su let u urbanom jezgru, let na udaljenosti manjoj od 30 metara od ljudi i vozila, let na manjoj udaljenosti od 150 metara od skupova ljudi, let po noći koji je striktno zabranjen, i za koji agencija nema ovlašćenje da da izuzeće, a koji pojedini operatori ipak izvode.

Bonus video: