Lažne doktorske diplome su problem policije, a ne ministarstava

U Ministarstvu prosvjete u toku izrada novog zakona koji bi precizirao nadležnosti i način prihvatanja stranih diploma. Za to će vjerovatno biti zadužena Ljekarska komora.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2011. 20:03h

Sve više ljekara iz inostranstva želi i dolazi da radi u Crnu Goru, naročito na privanim klinikama i ambulantama.

Iz razgovora sa predstavnicima Ministarstva rada, Ministarstva prosvjete i Ljekarske komore, ostalo je pomalo nejasno ko je zadužen za priznavanje njihovih diploma.

U Komori i Ministarstvu rada kažu da to rade prosvjetne vlasti, a ministar prosvjete, Slavoljub Stijepović, priča drugačije.

"Vi znate da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u jednom dijelu nadležno za nostrifikaciju, Ljekarska komora na osnovu toga da je licence", kaže on.

U Ljekarskoj komori navode da je, bez obzira ko je nadležan, problematičnije to što se za sada ne utvrđuje po kojem programu je doktor završio fakultet, već samo vjerodostojnost diploma.

"Da li je dokumenat prošvercovan, ili nije, što po mojoj ocjeni ne bi trebalo ni da radi Ministarstvo prosvjete, nego bi trebalo da radi policija", smatra Đoko Jočić, predsjednik Ljekarske komore

Ljekari koji su završili fakultet u Srbiji ili nekoj od susjednih zemalja zbog gotovo istovjetnih programa nemaju problem sa nostrifikacijom.

"Nama su problem druge zemlje, kao što je Rusija, čak i neke diplome stečene u Italiji", kaže Jočić.

Prema njegovim riječima, riječ je o fakultetima gdje se za 5 ili 6 godina stiče specijalizacija, čak i naučno zvanje, što crnogorski prosvjetari pogrešno tumače.

Oni sa tom diplomom, navodi Jočić, nemaju pravo da rade u njihovom zemlji.

Ako su, na primjer, za 6 godina stekli zvanje doktora opšte medicine i specijaliste hirurga, to zvanje mora da ima svoju dalju nadgradnju.

Međutim, kod nas je to jedna zabuna, smatra Jočić.

Zbog toga je u Ministarstvu prosvjete u toku izrada novog zakona koji bi precizirao nadležnosti i način prihvatanja stranih diploma. Za to će vjerovatno biti zadužena Ljekarska komora.

"Na Vladi je utvrđen predlog Zakona o stručnim kvalifikacijama i nakon što ga Skupština usvoji sa nekim izmjenama, tada će biti jasna nadležnost svakog od ministarstava", kaže Stijepović

Ljekarska komora je za to vrijeme zaustavila izdavanje licenci za rad doktorima sa stranim diplomama koje ne smatra dovoljno obrazovanim.

U Ministarstvu prosvjete kažu da nemaju podatak o tome koliko je takvih ljekara u Crnoj Gori.

Bonus video: