Korisnici čije su plaže zimi prljave, mogu izgubiti pravo na zakup

I zimi i ljeti, veliki problem na plažama su opušci. Đorđe Medin predlaže da se kupačima na ulasku na plažu da fišek ili pepeljara
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2011. 09:40h

Jako vjetar nije primamljiv za šetnju plažom, pa kada je vrijeme lijepo, kako primorci, tako i turisti, vole da popiju kafu na obali. Zbog toga, nedopustivo je zanemarivanje plaža u zimskom periodu.

Đorđe Medin, iz budvanskog Komunalnog preduzeća kaže da pojedini zakupci ne poštuju elemente iz ugovora, pa su neke plaže van sezone veoma prljave i jako loše se održavaju.

"Sve ono što bi oni trebalo da sakupe i očiste sa plaže mi u istom trenutku odvozimo. Mi poštujemo taj ugovor, ali čini mi se da se pojedini zakupci baš ne drže ugovora", kaže on.

Sandra Radulović iz Morskog dobra navodi da to preduzeće, još dok traje nevrijeme, poziva svakog korisnika, zakupca plaže, i podsjeća ga na tu ugovornu obavezu

U Morskom dobru, iako imaju razumijevanja za zakupce koji nisu fizički prisutni u Budvi, kažz da oni, ukoliko žele da to i ostanu, moraju naći način da izvršavaju svoje obaveze. Poručuju im da se više ne opuštaju, jer svaki nemar znači bod manje u trci za zakup naredne godine.

Kontrolori zone Morskog dobra svakodnevno obilaze teren i prave zapisnike za svakog korisnika ponaosob, kaže Radulović. Ukoliko neki korisnik nije ispoštovao svoju ugovornu obavezu, suma bodova za dobijanje plaže u zakup u narednoj sezoni mu se zbog toga značajno umanjuje.

Iz istog razloga, zakupac može izgubiti pravo bude korisnik, kaže Radulović

Medin: Dajte kupačima fišek za opuške

Čišćenje plaža tokom zime mnogo se nonšalantnije shvata nego ljeti kada se ubira profit. Ipak, i tada ima problema sa opušcima od cigareta.

"U ljetnjem periodu ih je praktično nemoguće ukloniti sa plaže, ima ih milion", kaže Đorđe Medin, iz Komunalnog.

On predlaže da se Morsko dobro organizuje u saradnji sa zakupcima na način da kupačima prilikom ulaska na plažu daju neki fišek, skromnu pepeljaru, gdje bi oni te opuške bacali.

Za čišćenje plaža koje nisu zakupljene, zaduženo je Morsko dobro. Kako bi plaže bile lijepe i van sezone, a takođe ne bi li dali primjer zakupcima, kako kaže Radulović, nerijetko u saradnji sa komunalnim preduzećima angažuju i dodatne čistače.

Bonus video: