Kreditom od 10.000 brani boje Crne Gore u gađanju glinenih golubova

Na Svjetskom prvenstvu u Sloveniji, Racković je od 125, ostvario rezultat 119 pogođena goluba. Svjetski prvak je tada imao 121 pogodak.
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2011. 09:04h

Trening Crnogorske reprezentacije u disciplini gađanje glinenih golubova počinje sakupljanjem kamenja.

Nikola Perišić, kapiten crnogorske reprezentacije u gađanju letećih meta, kaže da je u pitanju sport star preko 100 godina. Pravila se ne mijenjaju od 1900. godine.

Mašine su, kaže, možda novije, ali u igri je uvije 25 golubova, koji se pojavlju čas lijevo, čas desno, pravo.

"Strijelci su na istoj udaljenosti, sačma je stalno ista", priča Perišić i dodaje da stoga u igri nema uticaj sudija, što "olimpizam cijeni, i daje šansu svakome".

Karijera strijelca traje 20 do 25 godina, što je prema riječimaPerišića, državni interes.

Kada se sagledava državni interes Crne Gore, cijela priča iz sporta pređe u u nešto potpuno drugo i, između ostalog, zbog toga se naši reprezentativci, potencijalni učesnici olimpijade u Londonu, za trening zagrijavaju skupljajući kamenje.

Dragoslav Racković, stipendista Međunarodnog Olimpijskog Komiteta je učestvovao na Svjetskom prvenstvu, u Mariboru. Pucali su, kaže, učesnici iz 80 zemalja.

Racković objašnjava da u ovoj disciplini nema kategorija, već pucaju svi, od 21 do 60 godina.

"Tu nema kategorija, nego svi pucaju i svi smo jednaki", priča Racković.

On je na tom prvenstvu, od 125 pogodaka, ostvario rezultat 119 pogođena goluba. Svjetski prvak je tada imao 121 pogodak.

"2 goluba je bio ispred mene", priča Racković.

"Treći rezultat u svijetu sam ja imao, a dostigao sam ga jer sam pošao u Erste banku, tu u Herceg Novom, i podigao sam kredit od 10.000 eura da bih pucao za svoju državu".

Zbog svojih rezultata Racković je i dobio stipeniju iz sjedišta Svjetskog Olimpijskog Komiteta. Stipendijom, međutim, kako kaže kapiten Nikola Perišić, nisu pokriveni svi troškovi.

Stipendija se daje onima za koje Komitet u nekoj zemlji smatra da su dobri.

"Poslije dodjele tih stipendija, Ministarstvo je podijelilo pola miliona eura, a imalo je prave smjernice. Na žalost, moj klub koji je pokretač svega ovoga u ovoj državi nije dobio jedne jedine banke", priča Dragoslav Racković.

Izgleda da će Racković za London svojim kamionom. Naravnom, ukoliko bude imao para za gorivo.

Bonus video: