"BLISKIJA SARADNJA JE ZAJEDNIČKI INTERES"

Drljević u Budimpešti: Ulaganje u region je ulaganje u budućnost EU

„Građani očekuju da EU svojim djelovanjem pokaže odgovornost prema ovom dijelu kontinenta, da njeni stavovi i odluke odišu razumijevanjem, i da, kroz pravovremenu afirmaciju individualnih rezultata i napretka, podstiču državu i društvo na dalje reforme i promjene koje nijesu bezbolne i lake“, naveo je Drljević
831 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Sektor za informisanje javnosti o EU
Sa konferencije, Foto: Sektor za informisanje javnosti o EU

Ulaganje u stabilnost i prosperitet regiona je ulaganje u sigurnost i budućnost Evropske unije, odnosno cijele Evrope, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević u Budimpešti.

Drljević je učestvovao na trećoj konferenciji Zapadnog Balkana „Integracija kroz biznis“, koju su organizovali fondacija Konrad Adenauer i Institut za vanjske poslove i trgovinu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za evropske integracije, on je istakao da je bliskija saradnja zajednički interes, jer se samo na taj način građanima može obezbijediti ekonomski i društveni razvoj i sigurnost.

„Građani očekuju da EU svojim djelovanjem pokaže odgovornost prema ovom dijelu kontinenta, da njeni stavovi i odluke odišu razumijevanjem, i da, kroz pravovremenu afirmaciju individualnih rezultata i napretka, podstiču državu i društvo na dalje reforme i promjene koje nijesu bezbolne i lake“, naveo je Drljević.

Prema njegovim riječima, region ne želi da ostane na marginama Evrope, u kontinuitetu dokazujući da kao partner može dati znatan doprinos stabilnosti i bezbjednosti kontinenta kroz zajedničku borbu sa izazovima modernog vremena poput migrantskih pritisaka i bezbjednosnih prijetnji.

Drljević je, na panelu „Povezivanje EU i zapadnog Balkana - Berlinski proces i dalje“, istakao da Crna Gora i sama nastavlja da preduzima korake u cilju razvoja nacionalne saobraćajne i energetske infrastrukture i promovisanja bliže ekonomske saradnje na regionalnom nivou.

„Cijeneći da je dobro razvijena i međusobno povezana infrastruktura pokretač ekonomskog rasta i prilika za nova radna mjesta kroz privlačenje stranih investicija“, dodaje se u saopštenju.

Konferenciju je otvorio ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, koji je poručio da je strateški interes EU da integriše Zapadni Balkan, naglasivši da je to važno, kako zbog ekonomskih, tako i zbog bezbjednosnih aspekata.

Sijarto je rekao da očekuje da će politika proširenja ostati visoko na agendi EU nakon izbora za Evropski parlament i formiranja nove Evropske komisije.

“Mađarska se zalaže za ubrzanje procesa proširenja. Naš interes je snažnija EU, a to je moguće jedino integracijom država Zapadnog Balkana", poručio je Sijarto.

On je dodao da integracija država Zapadnog Balkana može doprinijeti konkurentnosti EU, i poručio da će Mađarska nastaviti da investira u region, koji zauzima mjesto značajnog trgovinskog partnera toj državi.

Na konferenciji su učestvovali donosioci odluka, stručnjaci i predstavnici poslovne zajednice koji su, u okviru dva panela, razmijenili mišljenje o poslovnom okruženju i razvojnim konceptima Zapadnog Balkana, kao i o načinima na koje EU, Njemačka i Mađarska mogu doprinijeti ekonomskom razvoju Regiona.

„Istaknuto je da ekonomski razvoj igra važnu ulogu u procesu pristupanja EU, i da je, i pored dostignuća, potreban brži i snažniji razvoj regiona, s ciljem poboljšanja životnog standarda na Zapadnom Balkanu“, kaže se u saopštenju.