Maturant iz Nikšića školovanje nastavlja u Abu Dabiju: Spreman sam za izazov

Uspjesi iz hemije kvalifikovali su ga da prošle godine predstavlja Crnu Goru na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu, a ove godine to će učiniti u Češkoj i Slovačkoj
541 pregleda 15 komentar(a)
Pavle Vulanović, Foto: Printscreen (YouTube)
Pavle Vulanović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 25.03.2018. 17:38h

Kada izađe iz nikšićke gimnazije, maturant Pavle Vulanović, zauvijek će napustiti crnogorski sistem obrazovanja. Kaže da mu domaći Univerzitet nikada nije zvučao primamljivo, pa je potpuno sam smislio kako da ode.

"Prijavio sam se za njujorški univerzitet u Abu Dabiju koji mi je ponudio punu stipendiju. Imaju studente iz preko 115 zemalja svijeta, što znači da će biti ljudi sa svih kontinenata koji pričaju različite jezike", kazao je Vulanović.

Za izazov je spreman, a na raspolaganju će imati finansijsku podršku od godišnje 80.000 dolara - za školarinu, povratne karte tokom ljetnjeg i zimskog raspusta, dom i hranu, knjige. Studiraće hemiju iz koje je više godine osvajao državna takmičenja.

"Uglavnom dominira uzbuđenje, ali ima i malo straha jer mi je sada otvoreno toliko opcija da se bojim da neću moći sve da ih pohvatam. Jedna od perspektiva koja je meni zanimljiva je ta globalna edukacija. Oni spajaju različita interesovanja da riješe iste probleme, pa imaju časove na kojima ću biti ja iz hemije, neko iz matematike, biologije i mi ćemo da rješavamo globalne probleme iz različitih uglova", priča Vulanović.

Za buduće srednjoškolce, koji takođe maštaju o studiranju u inostranstvu ima savjet.

"Ako nešto vole rade na tim oblastima, da upoređuju znanja, jer takvi fakulteti u cijelom svijetu traže dokaz znanja i dokaz da ste ozbiljni u tome što radite", kazao je Vulanović.

Uspjesi iz hemije kvalifikovali su ga da prošle godine predstavlja Crnu Goru na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu, a ove godine to će učiniti u Češkoj i Slovačkoj. Pavle ne zapostavlja društveni život i kaže da je ključ u dobroj organizaciji.

"Uspijevam da završavam takmičenja, školu, čak i ovu prijavu za fakultet dok sam je popunjavao i još stignem da treniram, izađem sa društvom" rekao je Vulanović.

Iako odlazi daleko, porodica i prijatelji prepoznaju da je to za njegovo dobro, pa mu daju vjetar u leđa.

"Ja iskreno planiram da ostanem tamo, zbog mnogo većih mogućnosti iz oblasti nauke. Ipak je njujorški univerzitet najveći nezavisni univerzitetski centar u Americi, tj. jedan od najvećih", dodao je Vulanović.

Primjećuje da njegova generacija najviše planira studiranje u Podgorici i Beogradu, ne znajući za brojne opcije studiranje u Evropi, Americi i Emiratima. Stoga ih poziva da stalno istražuju i ulažu u bolju budućnost.