"ODRŽATI KONTINUITET RAVNOMJERNOG NAPREDOVANJA"

Drljević: Prisustvo EU u regionu i podrška reformama od presudne važnosti za mir i stabilnost

„U procesu pristupanja Crne Gore EU ne smijemo gubiti iz vida značaj saradnje i razmjene iskustava sa zemljama regiona“, rekao je Drljević
1201 pregleda 1 komentar(a)
Drljević, Foto: Sektor za informisanje javnosti o EU
Drljević, Foto: Sektor za informisanje javnosti o EU

Prisustvo Evropske unije (EU) u regionu i dalja podrška reformskim procesima zemalja Zapadnog Balkana od presudne su važnosti za očuvanje mira i stabilnosti, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je, tokom sastanka na marginama neformalnog Savjeta za opšte poslove koji je održan u Bukureštu, istakao da je, i pored izazova sa kojima se EU trenutno suočava, važno da ona ostane prisutna u regionu i snažno posvećena politici proširenja.

„Uvjeren sam da će EU ostati dosljedna ciljevima postavljeninm Strategijom proširenja Evropske komisije iz februara prošle godine, kao i porukama podrške sa samita u Sofiji iz maja, kojima se potvrđuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, kazao je Drljević.

On je ukazao na važnost pravovremenog vrednovanja napretka država kandidata za članstvo na osnovu individualnih rezultata.

„Crna Gora je bila i ostala čvrsto opredijeljena za članstvo u EU, što potvrđujemo strateškim dokumentima i aktivnostima usmjerenim na ispunjavanje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima“, naveo je Drljević, ističući izuzetno visok stepen podrške građana članstvu države u Uniji.

Drljević smatra da je u ovoj godini važno održati kontinuitet ravnomjernog napredovanja države u procesu pristupnih pregovora, budući da Crna Gora ulazi u fazu koja podrazumjeva privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Crna Gora očekuje, dodao je, da će ovo biti godina otvaranja posljednjeg pregovaračkog poglavlja, postizanja interne spremnosti za zatvaranja više poglavlja i dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

„U procesu pristupanja Crne Gore EU ne smijemo gubiti iz vida značaj saradnje i razmjene iskustava sa zemljama regiona“, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, politika dobrosusjedskih odnosa predstavlja jedan od vodećih vanjskopolitičkih pravaca Crne Gore.

"Kao država koja je najnaprednija u procesu pristupanja EU, svoja iskustva i naučene lekcije nesebično dijelimo sa državama iz okruženja, uvjereni da to doprinosi kvalitetnijoj i bržoj transformaciji regiona i njegovoj integraciji u EU", naveo je Drljević. Učesnici sastanka su poručili da evropski put zemalja kandidata za članstvo u EU nema alternativu i da će Rumunija tokom svog predsjedavanja težiti postizanju konkretnih rezultata u pogledu politike proširenja.