Da li treba zabraniti mobilne telefone u školama?

Sa druge strane u osnovnoj školi ''Oktoih'' vjeruju da zabrana nije najsrećnije rješenje. "Ne možemo potpuno zabraniti upotrebu mobilnih telefona tokom trajanja cijelog školskog dana jer sa jedne strane roditelji žele da se čuju sa svojom djecom, a i negdje su telefoni dio svakodnevnog funkcionisanja svakog od nas", kazala je Pušonjić.
730 pregleda 17 komentar(a)
djeca mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
djeca mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2018. 18:58h

Bez mobilnih telefona danas se ne ide nigdje, pa ni u školu.

Neko se u školskom dvorištu radije druži s loptom, ali gotovo svi sa mobilnim telefonom.

Telefone mnogi učenici koriste i tokom časova, što svakako utiče na kvalitet nastave. Nijesu fokusirani na ono o čemu se priča, ne komuniciraju međusobno i ometaju jedni druge.

"Svakako da je neprihvatljivo da u toku trajanja nastave treba koristiti telefone", kazala je Milica Pušonjić, psihološkinja u OŠ "Oktoih".

U Francuskoj je od ovog septembra zakonom zabranjeno korišćenje mobilnih telefona u osnovnim školama tokom i između časova, osim u slučaju neke hitne potrebe.

Još prošle godine takvu odluku donijela je Osnovna škola “Radoje Domanović” u Nišu, prva škola u Srbiji koja je uvela zonu bez mobilnih telefona. Ideja je potekla od roditelja.

"I nastavnici i svi zaposleni i roditelji i učenici ne koriste mobilne telefone u vreme nastave, u učionicama, holovima i dvorištu škole", kazala je Dušica Tričković, direktorica OŠ "Radoje Domanović" iz Niša.

Za kratko vrijeme, u ovoj školi zbog toga su postigli značajne rezultate.

"Čas je mnogo efikasniji traje 45 minuta, u komunikaciji. Nema vršnjačkog nasilja, nesporazumi ili pretnje se direktno ili razgovorom rešavaju, deca izlaze na odmor, doručkuju, užinaju, razgovaraju, što ranije nije bio slučaj", kazala je Tričković.

U Crnoj Gori ovakva zabrana ne postoji, ali većina škola ima Pravilnike kojima se ne dozvoljava korišćenje mobilnih telefona tokom časova. Profesor sociologije Krsto Vuković, koji radi u Srednjoj mješovitoj školi ''Danilo Kiš'' u Budvi, priznaje međutim se ovaj pravilnik krši i da mobilni telefoni profesorima često otežavaju posao. Zato će, kaže, pokušati da pomogne i sebi i učenicima.

"Kod nas je kabinetska nastava – ja sam pripremio jednu kutiju finu gdje će odlagati svoje mobilne, a na kraju će svako uzimati svoj aparat i to će biti sigurno jedan od doprinosa", kazao je Vuković

Sa druge strane u osnovnoj školi ''Oktoih'' vjeruju da zabrana nije najsrećnije rješenje.

"Ne možemo potpuno zabraniti upotrebu mobilnih telefona tokom trajanja cijelog školskog dana jer sa jedne strane roditelji žele da se čuju sa svojom djecom, a i negdje su telefoni dio svakodnevnog funkcionisanja svakog od nas", kazala je Pušonjić.

Neophodno je ipak da razumijemo da mobilnim telefonima nije mjesto na školskom času! Ukoliko to ne nalaže neka specifična situacija ili lekcija.

A ako nismo u stanju da poštujemo makar ovo elemenrtarno pravilo, onda ne čudi što se uvode potpune zabrane korišćenja mobilnog u školi. Jer knjiga je za školu.

Preporučujemo za Vas