Četiri godine od najave, Podgorica dobija Muzej savremene umjetnosti

Iako otvaranje ovakvih institucija može poboljšati status umjetnika, potrebne su sistemske promjene, vjeruju umjetnici i nude neke predloge
189 pregleda 1 komentar(a)
slike, umjetnost, Foto: Screenshot (Youtube)
slike, umjetnost, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 24.03.2018. 18:40h

Podgorica uskoro dobija Muzej savremene umjetnosti. Međutim, činjenica da je toliko dugo bila jedini glavni grad u Evropi bez te institucije, ostavila je posljedice po savremenu umjetničku scenu.

"Sve sami obezbjeđujemo i mislim da je u tome najveća muka. Bilo da se moje kolege bave slikarstvom, ili ovo što ja radim trenutno, instalacije, sve je to naše individualno ulaganje. Većina naših galerija nema dovoljno tehničke opreme da uopšte pomogne umjetnicima koji izlažu", kaže umjetnica Jovana Vujanović, koja dodaje da je imala tehničku podršku Centra savremene umjetnosti.

Umjetnica Tanja Markuš navodi da je jednom imala priliku da čita akcioni plan za kulturu, u kojem je, kako kaže, bilo dosta spornih izjava, poput one da umjetnike u Crnoj Gori ne interesuje savremena umjetnička praksa. "To nam govori o tome da te politike kreiraju administratori koji nisu u dodiru sa umjetničkom praksom."

Ovo, ipak, nije prvi put da se najavljuje otvaranje ovog Muzeja. Direktor Centra savremene umjetnosti, Nenad Šoškić, je odmah po dolasku na tu funkciju, a neposredno pred lokalne izbore 2014, najavio raspisivanje konkursa za idejno rješenje Muzeja.

Zašto se to nije desilo, u Ministarstvu kulture objašnjavaju rekavši da su ministarstvo i Centar savremene umjetnosti u prethodnim godinama preduzimali aktivnosti na realizaciji ovog projekta, ali su se tek sada sa definisanjem lokacije za njegovu izgradnju stekli uslovi za raspisivanje konkursa i preduzimanje konkretnih koraka ka realizaciji.

Pa iako otvaranje ovakvih institucija može poboljšati status umjetnika, potrebne su sistemske promjene, vjeruju Vujanović i Markuš i nude neke predloge.

"Malo više uključiti umjetnike u sam proces kreiranja kulturnih politika, možda se ugledati na onaj socijalistički model koji je postojao, sjećam se da je bilo zakonom propisano da svaka nova zgrada na krovu ima atelje za umjetnike," navodi Markuš, dok Vujanović smatra da bi, ako se dobija prostor za izlaganje, bilo idealno da se dobija i neki honorar prilikom izlaganja, kao što dobijaju glumci i muzičari dobijaju honorare.

Zgrada budućeg Muzeja biće smještena preko puta podgoričke Hitne pomoći, a novac obezbijeđen Kapitalnim budžetom. Predviđeno je i da sadašnji Centar savremene umjetnosti preraste u taj muzej.

Odgovore od Centra savremene umjetnosti TV Vijesti nije dobila ni nakon četiri sedmice, uprkos brojnim pokušajima. Zbog toga su ostali uskraćeni za informacije šta se desilo sa 60 hiljada eura koje je 2014. godine Direkcija za javne radove namijenila za projekat Muzeja savremene umjetnosti, budući da konkurs nikada nije raspisan, kao i da li Centar u ovom trenutku ima kadrovske kapacitete da preraste u Muzej.

Bonus video: