"U SUPROTNOM ĆE IZRONITI STARE NACIONALISTIČKE SILE"

Pahor: Srbija, BiH, Albanija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora da ubrzaju reforme, da ne čekaju EU

“Na vladama u regionu je da odrade svoj posao i to brzo, a na Briselu je da shvati da proces proširenja treba da se ubrza. Moja zemlja će biti prijatelj regiona”, naveo je Pahor, prenose agencije
1660 pregleda 1 komentar(a)
Pahor, Foto: Betaphoto
Pahor, Foto: Betaphoto

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da će učiniti sve da se u procesu Brdo-Brioni donese deklaracija kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitičko pitanje koje bi donijelo sigurnost u ovom dijelu Evrope.

Pahor je na 10. Sarajevo biznis forumu izrazio bojazan da bi odlaganje procesa proširenja ugrozilo cijeli proces evropskih integracija i sigurnost.

“Na zemaljama Zapadnog Balkana je da ubrzaju proces reformi. Vlade Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore to treba da urade, da ne čekaju EU. Ali, istovremeno istinski želim da Unija bude u stanju da postigne konsenzus po pitanju procesa proširenja”, rekao je Pahor.

On smatra da će u suprotnom “izroniti stare nacionalističke sile” koje će, kako kaže, pokušati da mijenjaju granice po etničkim principima, što će ugroziti sigurnost cijele Evrope.

“Na vladama u regionu je da odrade svoj posao i to brzo, a na Briselu je da shvati da proces proširenja treba da se ubrza. Moja zemlja će biti prijatelj regiona”, naveo je Pahor, prenose agencije.

On je istakao da je bezbjedna i uspješna budućnost Zapadnog Balkana povezana sa pristupanjem EU i veruje da Unija treba da se ponaša na takav način.

Prema njegovim riječima, politika proširenja u narednih nekoliko godina treba da bude fleksibilnija, više politička, a manje tehnička.

On ocjenjuje da ne postoji konsenzus u vezi sa tim, ali ističe da bi trebalo da postoji.

“Kada nova Komisija bude formirana nakon izbora jedno od najvažnijih pitanje koje će biti na stolu biće brzina procesa proširenja. Ne kažem da ne treba da se ispune standardi i da ne treba da poštujemo proceš, ali je sada vrijeme za EK da Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje”, ocenio je Pahor.

On je precizirao da se njegova izjava odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, kao i da ne govori u ime EU već kao predsjednik jedne od država članica.

Preporučujemo za Vas