"Opasnost nije prošla iako su vodostaji rijeka u opadanju"

Ugrožena su zetska sela i Žabljak Crnojevića, a građani gledaju u nebo i nadaju se da se poplave od prije nekoliko godina neće ponoviti
383 pregleda 1 komentar(a)
poplave, Foto: Screenshot (YouTube)
poplave, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.03.2018. 18:32h

U poplavama koje su prethodnih dana pogodile opštinu Ulcinj, te mjesta u okolini Glavnog grada i Cetinja, ugroženo je 20-ak kuća, nezvanične su procjene Direktorata za vanredne situacije. Najteža situacija trenutno je je na Žabljaku Crnojevića, kao i u zetskim selima Gostilj, Donja plavnica, Berislavci, Bijelo polje, Bistrice, Kurilo i Ponari.

"Stanje u svim naseljima gradskih opština koja su prethodnih dana bila ugrožena poplavama je blago pogoršano usljed porasta nivoa vodostaja Skadarskog jezera od nekih dva centimetra u odnosu na prethodnu noć", saopšteno je iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Mještani koje smo danas obišli u selu Gostilj brane imovinu od vode i žive u strahu da bi se mogle ponoviti katastrofalne poplave iz 2010. i 2012.

“I dalje je sitaucija jako složena, u Gostilju je 70 posto dvorišta poplavljeno, pomoćni objekti i par štala. Pojedini domaćini su iselili stoku i hranu za stoku, mi se plašimo da se ne ponovi 2010. jer ako budemo sastavni dio jezera više puta, ne vidim svrhu življenja u ovom selu“, kazao je Zoran Vukotić iz sela Gostilj.

“Mislim da ćemo biti kao prije 6 godina, da ćemo ići kod rodbine, mjesec dana da napustimo kuću sa djecom“, dodaje Vanja Prenkić.

Iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada poručuju da nivo vode za sad nije toliki da bi u potpunosti ugrozio objekte i infrastrukturu, te da još nije neophodna evakuacija i zbrinjavanje stanovništva.

Meteorolog Dušan Pavićević kaže da sjeverni vjetar i niže temperature stvaraju povoljniju situaciju, te da padavine narednih dana neće značajnije uticati na vodostaj.

"Opasnost nije prošla iako su vodostaji Morače i Zete u opadanju. Vodostaj Bojane je u fazi mirovanja ali je 580 cm, a najveći ikad zabilježen 636, znači nije daleko od najviše zabilježenog vodostaja. Vodostaj jezera raste. + Sljedeća 2-3 ništa ne zavisi od nas, sve zavisi od akumulacija u Albaniji."

I dok se na jugu građani suočavaju sa poplavama, na sjeveru zemlje, snijeg, koji ipak nije iznenadio Nikšićane.

Snijega ima i u Bijelom Polju

Magistralni put Nikšić-Šavnik-Žabljak, koji je jutros bio zatvoren zbog jakih udara vjetra i snijega, prohodan je za putnička vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

Neprohodni su putevi Mioska–Semolj-Boan i Trešnjevik-Andrijevica. Na putevima Mojkovac-Bijelo Polje i Nikšić – Plužine zbog snijega je zabranjeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima.

Na sjeveru snijeg, neprohodni i poluprohodni putevi , na jugu opasnost od poplava. Nivo Skadarskog jezera porastao je 2 cm u odnosu na prethodnu noć, pa je prema procjenama Službe zaštite Glavnog grada stanje u okolnim mjestima pogoršano u odnosu na juče.

Ugrožena su zetska sela i Žabljak Crnojevića, a građani gledaju u nebo i nadaju se da se poplave od prije nekoliko godina neće ponoviti. Meteorolozi kažu da će narednih dana biti manje padavina ali da opasnost još postoji.

Bonus video: