TRKA ZA ČETVRTI POVRATAK

Šta za državu i društvo znači kandidatura Đukanovića za predsjednika?

Muk i Uljarević na osnovu prvog nastupa Đukanovića, zaključuju da će on do predsjedničkog mandata pokušati da dođe kroz dalju polarizaciju društva
52 pregleda 8 komentar(a)
Glavni odbor DPS, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Glavni odbor DPS, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2019. 14:36h

Milo Đukanovič, Duško Marković, Milutin Simović, Milica Pejanović Đurišić – mjesecima se spekulisalo koga će od njih DPS izabrati da krene u trku za predsjednika države. Kocka je ponovo pala na Đukanovića.

"Vjerujem da je konačna odluka DPS donijeta na osnovu istraživanja javnog mjenja i da je ono pokazalo da Đukanović jeste najbolji kandidat DPS ili možda jedini kandidat DPS koji može da pobijedi opozicionog kanidata", rekao je za TV Vijesti Stevo Muk iz Instituta alternativa

Daliborka Uljarević, iz Centr za građansko obrazovanje smatra da se radi o iznimno lošoj odluci za Đukanovića lično".

"A što je mnogo važnije za crnogorsko društvo u cjelini, posebno sa dugoročnog aspekta. Đukanović je ovim pokazao da je on ovisnik o vlasti", smatra Uljarević.

Uljarević i Muk ukazuju i na činjenicu da Đukanovic za gotovo 30 godina vlasti mijenja pozicije, sugerišuci kuda bi ga to u konačnom moglo odvesti.

"Ovo je još jedan epizoda na nešto što prilično liči na jedan stil vladanja po uzoru možda na Putina, i na sve ono što su rotacije sa mjesta predsjednika vlade na mjesto predsjednika države", kazao je Muk.

Uljarević je istakla da se ovakvom odlukom Đukanović direktno konforntira onim polugama u međunarodnoj zajednici na kojima se održavao do sada.

"Što je isto ono što je svojevremeno Slobodana Miloševića odvelo ka kraju kojem ga je odvelo".

A da li ulazak Mila Đukanovića u izboru trku znači jedan ili dva izborna kruga?

"Ne vjerujem da je nešto što se može desiti kao pobjeda Đukanovića u prvom krugu, mislim da je to nekako preoptimistički scenario", kazao je Muk.

Uljarević je rekla da ćemo biti u mnogo boljoj poziciji za tu vrstu predikcija nakon zaključenja konačnih listi kandidata.

"Đukanović je i sam postavio imeprativno pobjedu na predsjendičkim izborima, za njega će biti poraz i ako bude postaojao drugi krug".

Sagovornici TV Vijesti se slažu da je Đukanović već prvim nastupom nagovijestio da će igrati na kartu dodatne polarizacije poltičke scene.

"Igranje na ono što je podjela na državne i antidržavne elemente, na dijeljenje Crne Gore na one koji su više orjentisani ka zapadu, ili one koji su više orjentisani ka istoku", istakao je Muk.

"Nije koncidencija da u danu kada se najviše govori o ovoj kandidaturi, savjet RTCG smjenjue svog predsjednika. To je samo najava svega onog što ćemo u nastupajućem periodu gledati", ocijenila je Uljarević.

Kanidatura Đukanovića, govori puno i o proscesima u DPS-u

"Tvrdim da postoje vrlo negativni trendovi za Demokratsku partiju socijalista i vrlo pozitivni za opoziciju", istakao je Muk.

Uljarević smatra da ukoliko bi Đukanović sjutra napustio DPS i Crnu Goru, da bi Demokratska partija socijalsita izgubila prve sljedeće izbore.