URUČENE NAGRADE POBJEDNICIMA KONKURSA "EVROPO, ČUJEMO LI SE?"

Orav: Crna Gora stvorila generacije koje će otvoriti put za bolju budućnost i svjetliju Evropu

Autorima najboljih radova nagrade su uručili šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i glavni pregovarač Aleksandar Drljević
1305 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Vlada Crne Gore
Sa dodjele nagrada, Foto: Vlada Crne Gore

Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce „Evropo, čujemo li se?“ uručene su danas nagrade za najbolje radove, kojima su učenici pokazali šta njihovi vršnjaci iz Evrope treba da znaju o Crnoj Gori.

Autori tri najbolja rada među osnovcima su Veljko Crvenica, Nikolina Krasić i Andrea Vukčević, učenici podgoričkih osnovnih škola „Milorad Musa Burzan“, „Pavle Rovinski“ i „Vuk Karadžić“.

U kategoriji srednjoškolaca, najbolje radove na konkurs su dostavili Evgenija Kesse iz srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, kao i Polina Lazarenko i Borko Popović iz cetinjske srednje likovne škole „Petar Lubarda“.

Na konkurs, koji je raspisan povodom obilježavanja Dana Evrope u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, stiglo je oko 900.

Autorima najboljih radova nagrade su uručili šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Orav je poručio da svaka politika EU ima uticaja na mlađu populaciju, zbog čega je važno obezbijediti priliku djeci da iznesu svoje mišljenje i učestvuju u odlukama koje utiču na njih.

„Vaši radovi pokazuju da vi već dijelite vrijednosti Evropske unije, kao što su dostojanstvo, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava“, istakao je Orav.

On je kazao da je Crna Gora stvorila generacije koje će otvoriti put za bolju budućnost i svjetliju Evropu.

„Raduje me činjenica da se 900 djece prijavilo za ovaj konkurs, i uvjeravam vas da Evropa pažljivo sluša vaš glas“, rekao je Orav.

Evropska unija, pojasnio je on, prepozanje djecu kao građane sa sopstvenim politikama i iz tog razloga njihovo učešće je toliko bitno.

Gašparikova je kazala da budućnost Evrope uključujući i Crnu Goru u potpunosti zavisi od mladih ljudi.

„Mladi ljudi nijesu samo budućnost već i sadašnjost a njihovo djelovanje i stavovi oblikuju ono što se dešava danas“, rekla je Gašparikova.

Prema njenim riječima vrlo je bitno šta mladi imaju da kažu o situaciji u svojoj zemlji, kao i način na koji to kažu.

„Vaše djelovanje kao što je ovo danas, može da bude pokretačka snaga za mir i nepredak društva, kao i zaštitu planete“, istakla je Gašparikova.

Ona je dodala da su to upravo i ciljevi koji se žele postići u procesu pristupanja Crne Gore ka EU.

„Izražavanje mišljenja mladih podstiče osjećanja pripadanja i povezanosti, i to je ono što predstavlja EU i što treba kao poruku i princip prenositi“, naglasila je Gašparikova.

Kako je kazala UNDP-i, Vlada i EU ulažu zajedničke napore kako bi obezbijedile budućnost za građane Crne Gore.

„Vjerujem da će mladi nastaviti sa naporima da Evropska unija postane stvarnost u Crnoj Gori“, zaključila je Gašparikova.

Drljević je kazao da raduje činjenica što osnovci i srednjoškolci razumiju proces pristupanja EU, koji predstavlja uvezivanje kultura i vrijednosti, učenje o drugima i prihvatanja različitosti.

„Vašim radovima ste pokazali da je Crna Gora oduvijek bila evropska država, a da će sjutra biti vrijedan član zajednice EU“, rekao je Drljević.

Prema njegovim riječima, prilike koje će mlade generacije donijeti članstu EU su brojne, ali sam proces približavanje države EU je već donio koristi mladima u Crnoj Gori.

„Crnogorski studenti se već školuju na evropskim univerzitetima, razmjenju znanja i iskustava i rade na zajedničkim projektima“, dodao je Drljević.

Kako je naveo to im omogućava da prošire vidike, postanu aktivni građani u kreiranju i sprovođenju omladinskih politika i izgradnji države za koju će i vezati svoju budućnost.

„U moru informacija koje traže put do vaše pažnje ostavite mjesta i za one o EU i putu Crne Gore prema njoj“, poručio je Drljević.

On je kazao da je važno je da EU bude dio formalnog i neformalnog obrazovanja mladih uz stremljenje novim saznanjima kako bi izgradili viziju o značaju evropskog i demokratskog društva.

„Vjerujem da će nagrade koje vam danas uručujemo biti podsticaj za vas i vaše vršnjake, da učite i radite na sebi kako bi ste sjutra spremno dočekali članstvo Crne Gore, i iskoristili sve to što ta zajednica pruža“, zaključio je Drljević.

Stručni žiri, koji su činili akademska slikarka Teodora Nikčević i pisac Milisav Popović, kao i predstavnici projektnog tima, odabrao je po tri najbolja rada, čiji su autorin nagrađeni laptoptopom, tabletom i pametnim satom.