Pet projekata prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore: Vrijednost 1,1 milion eura

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da se projekat sprovodi u oblastima koji se tiču povećanja zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje, kao i zaštite prirodnih resursa
1554 pregleda 0 komentar(a)
Glišević Đurović i Dašić, Foto: Vlada Crne Gore
Glišević Đurović i Dašić, Foto: Vlada Crne Gore

U okviru Prvog poziva Programa prekogranične saradnje Srbija Crna Gora 2014-2020 trenutno se sprovodi pet projekata čija je vrijednosti 1,1 milion eura, u cilju unaprjeđena kvaliteta života ljudi u programskom području.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da se projekat sprovodi u oblastima koji se tiču povećanja zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje, kao i zaštite prirodnih resursa.

Zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović kazala je da će kroz ovaj program biti nastavljena uspješna saradnja između Srbije i Crne Gore koja je uspostavljena 2008. godine.

Ona je rekla da je od 2008. do prošle godine, kroz četiri javna poziva za dostavljanje predloga projekata, odobreno 39 projekata čija je vrijednost 8,5 miliona eura.

Glišević Đurović je dodala da su posredstvom njih postavljene osnove za dugoročnu saradnju u oblastima kulturne razmjene, turizma i zdravstvene zaštite, ekonomske saradnje, zaštite životne sredine i prevencije od rizika i podstaknuto zapošljavanje i socijalna kohezija.

Ona je navela da je u okviru Prvog poziva, za koji je bilo na raspolaganju nešto više od dva miliona eura, ugovoreno i trenutno se sprovodi pet projekata ukupne vrijednosti 1,1 milion eura, dok će preostala sredstva biti utrošena kroz dodatne projekte čije je ugovaranje u toku.

„U navedenim projektima učestvuje 15 partnerskih institucija i organizacija kao što su opštine, javne institucije i nevladine organizacije, koje sprovode aktivnosti u sedam opština u Srbiji i Crnoj Gori“, dodala je Glišević Đurović.

Ona je podsjetila prisutne da je Prvi poziv pokazao veliko interesovanje potencijalnih aplikanata, pa su dostavljene 94 projektne aplikacije sa iznosom traženih sredstava deset puta većim od raspoloživog.

Glišević Đurović je najavila objavu Drugog poziva u okviru Programa za drugi kvartal ove godine, za koji će biti opredijeljeno oko tri miliona eura, a koji će biti fokusiran na zajedničke inicijative koje će doprinijeti jačanju društvenog i kulturnog uključivanja ugroženih grupa i poboljšanju kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala programskog područja.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Srbije, Mihajilo Dašić, istakao je da taj događaj doprinosi unaprjeđenju saradnje između Srbije i Crne Gore i jačanju privrednih i društvenih odnosa i dodao da je uvjeren da će biti mnogo uspješnih projekata i njihovih rezultata u narednom periodu, koji će ići u korist građana dvije države.

„Putem programa prekogranične saradnje na najbolji način se promovišu vrijednosti koje dijelimo sa našim evropskim partnerima, kroz saradnju zadržavajući posebnosti i radeći na onome što je zajedničko“, poručio je Dašić.

„Današnja Konferencija je bila prilika da se čuju i iskustva kako korisnika koji su sprovodili projekte, tako i krajnjih korisnika koji danas koriste ono što je za njih finansijska podrška putem projekta obezbijedila“, kaže se u saopštenju.

Tokom panel diskusije oni su imali priliku da objasne značaj finansijske podrške koju su dobili putem projekata za period 2007-2013 i koliki doprinos rezultati tih projekata daju lokalnim zajednicama iz kojih dolaze.

Bonus video: