"ZA DRŽAVE ZAPADNOG BALKANA ČLANSTVO U EU JE NAJBOLJI IZBOR"

Fajon: Izbori za EP značajno će uticati na politiku proširenja

"Evropski izbori već godinama ne mogu da se pohvale visokom izlaznošću i voljela bih da se to postepeno promijeni. Kao drugo, željela bih da se 27. maja probudim u Evropi koju će voditi progresivni lideri, a ne nacionalistI sa neo-fašističkom agendom", rekla je Fajon u intervjuu agenciji MINA
1298 pregleda 0 komentar(a)
Fajon, Foto: Facebook
Fajon, Foto: Facebook

Izbori za Evropski parlament značajno će uticati na politiku proširenja, ocijenila je poslanica EP, Tanja Fajon, dodajući da je za države Zapadnog Balkana članstvo u Evropskoj uniji najbolji izbor, bez obzira na njihove veze sa SAD, Rusijom, Kinom ili Turskom.

Izbori za EP biće održani od 23. do 26. maja a Fajon se nada da će što više građana EU izaći na glasanje.

"Evropski izbori već godinama ne mogu da se pohvale visokom izlaznošću i voljela bih da se to postepeno promijeni. Kao drugo, željela bih da se 27. maja probudim u Evropi koju će voditi progresivni lideri, a ne nacionalistI sa neo-fašističkom agendom", rekla je Fajon u intervjuu agenciji MINA.

Ona je dodala da je, poslije dugog perioda konzervativne vladavine krajnje vrijeme da se EU vrati na put socijaldemokratije.

Fajon je mišljenja da će izbori imati znatan uticaj na politiku proširenja.

Kako je rekla, velika je razlika kad su na čelu glavnih institucija konzervativni, radikalno desni ili socijaldemokratski lideri.

"Složićete se, razlika je da li pričamo o liderima EU čija ideja je izolacionizam i dezintegracija Unije, ili na drugoj strani dalja integracija i otvorenost za nova proširenja i nove članice", navela je Fajon.

Prema njenim riječima, politika proširenja posljednjih nekoliko godina iziskuje više podrške nego ranije, zato je važno da u parlamentu sjedi što više poslanika koji aktivno podržavaju i zauzimaju se za proširenje.

Fajon je rekla da je činjenica da se Unija u posljednjem periodu suočila sa nizom izazova, od migrantskog pitanja, do terorizma, bezbjednosti i Bregzita, kao i uspona desne populističko-nacionalističke agende.

To je, kako je navela, proširenje Unije postavilo je u drugi plan i dalo krilo onima koji su i ranije samo djelimično podržavali proširenje.

"Ako u ovu jednačinu uvedemo i drugu stranu, države koje žele da postanu članice EU, mogu da kažem da će Unija biti spremna za nove članice kada njeni lideri postanu svesni dugoročnih dobrobiti politike proširenja, jedne od najuspešnijih politika Unije, i kada buduće članice djelima pokažu da funkcionišu u skladu sa osnovnim vrednostima EU", rekla je Fajon.

Ona je kazala da proces proširenja nesumnjivo može biti usporen ukoliko se nastavi trend da u državama članicama EU prevladavaju nacionalističke politike.

"Teško možemo očekivati pozitivan stav prema politici proširenja od ljudi koji žele da grade zidove i okreću leđa Briselu kada je solidarnost u pitanju", pojasnila je Fajon.

Ona proširenje Unije vidi kao izgradnju mostova i pružanje ruke, u ovom trenutku prevashodno državama Zapadnog Balkana, a ne kao ucjenjivanje i zatvaranje u nacionalne okvire.

"Zajedno, putem integracije i unutar zajednice, smo uvijek efikasniji i plodniji u rješavanju izazova. Problem nacionalizma je da je banalna ideologija, bez pravih odgovora i rješenja", smatra Fajon.

Upitana da li je saglasna sa ocjenom da će, ukoliko EU ispusti iz vida Zapadni Balkan, drugi povećati svoj uticaj, odgovorila je da je Balkan oduvijek bio važna meta geopolitike.

"Naravno da velike zemlje i važni akteri u međunarodnim odnosima poput SAD, Kine, Turske i Rusije žele da povećaju svoj uticaj, i to na različite načine. Radi se o igri prevlade i nadjačavanja koja je stara koliko i svijet", ocijenila je Fajon.

Ona vjeruje da je članstvo u EU najbolji izbor u trenutnim okolnostima, bez obzira na veze koje zapadnobalkanske države imaju sa tim zemljama, bilo istorijske, kulturne, vjerske, političke ili ekonomske.

Takođe, Fajon smatra da je EU i dalje najveći donator sredstava, iako se ponekad stiče pogrešna slika da nije dovoljno prisutna.

Ona je, govoreći o Bregzitu, rekla da je to odličan primjer populističke kampanje, »koje je umjesto na činjenicama i istini bazirala na pojednostavljanju i lažima«.

"Nadam se da će sve ovo što se dešava skoro tri godine nakon referenduma o Bregzitu poslužiti kao podsjetnik svima šta sve donosi članstvo u Uniji i samim tim pojačati jedinstvo EU", rekla je Fajon.

Prema njenom mišljenju, izazovi sa kojima se Unija suočavala posljednjih godina su postavile proširenje u drugi plan.

"Ali vjerujem da sa novim progresivnim vođstvom i pojačanim naporima država Zapadnog Balkana proširenje može ponovo dobiti mjesto koje zaslužuje - prioritet među politikama EU", zaključila je Fajon.

Preporučujemo za Vas